Απάντηση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που χθες δήλωσε ότι το δίλημμα για τη Βρετανία είναι «ή σκληρό Brexit ή… καθόλου Brexit», έδωσε σήμερα η Βρετανή, πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Και η απάντηση αυτή ήταν ότι «το Brexit θα γίνει». 

Ads

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα ότι «η πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρη (…) ότι ο βρετανικός λαός έχει λάβει την απόφασή του και τώρα θα προχωρήσουμε με αυτό, με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ».  

Πρόσθεσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός σκοπεύει να πραγματοποιήσει ουσιώδεις διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες των άλλων 27 χωρών μελών της ΕΕ μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, στην οποία θα παραστεί.

Η 12μελής επιτροπή Brexit της Μέι 

Στο μεταξύ, διέρρευσαν τα ονόματα των μελών της 12μελούς επιτροπής που θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για το Brexit που επέλεξε η Μέι. 

Στην επιτροπή, σύμφωνα με τον ιστότοπο POLITICO, συμμετέχουν όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος τα οποία είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., δηλαδή οι Μπόρις Τζόνσον (υπουργός Εξωτερικών), Λίαμ Φοξ (υπουργός Διεθνούς Εμπορίου) και Ντέιβιντ Ντέιβις (υπουργός Brexit), Πρίτι Πάτελ (υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης), Κρις Γκρέιλινγκ (υπουργός Μεταφορών) και Άντρια Λίντσομ (υπουργός Περιβάλλοντος).

Την επιτροπή συμπληρώνουν οι πρώην υποστηρικτές του Bremain Φίλιπ Χάμοντ (υπουργός Οικονομικών), Άμπερ Ραντ (υπουργός Εσωτερικών), Ντάμιαν Γκριν (υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), Γκρεγκ Κλαρκ (υπουργός Επιχειρήσεων), καθώς και ο πρόεδρος του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος Πάτρικ ΜακΛάφλιν.

Της επιτροπής θα προΐσταται η ίδια η Μέι, επίσης υποστηρίκτρια, πριν το δημοψήφισμα, της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.

Οι υπουργοί των τοπικών κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις ανάλογα με το εάν το θέμα επηρεάζει τις χώρες τους, ωστόσο δεν θα αποτελούν μόνιμα μέλη της επιτροπής.