Nέα συμφωνία που για τους μετανάστες που κατευθύνονται μέσω της Μάγχης στην Ευρώπη,  προτάσσει κατά την πρώτη επίσκεψη του στη Βρετανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ads

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το Brexit  αναμένονται σκληρές, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί υποχωρήσεις από τη Βρετανία, κυρίως στο μεταναστευτικό. Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι θα τον καλέσει να ρίξει τους τόνους όσον αφορά το Σίτι του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, θα συνυπογράψει «μια νέα συμφωνία η οποία θα συμπληρώσει τις συμφωνίες του Τουκέ», που ισχύουν από το 2004 και ορίζουν τα βρετανικά σύνορα στο Καλαί, πόλη εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης, από όπου εδώ και 10 χρόνια μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Καλαί την περασμένη Τρίτη ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι οι γαλλικές αρχές «δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί νέα ζούγκλα» όπως αυτή στην οποία είχαν συγκεντρωθεί έως και 8.000 πρόσφυγες και η οποία διαλύθηκε.

Ads

Ικανοποιώντας αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν για προστασία  προς τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες καθώς και αύξηση της συνεισφοράς του Λονδίνου σε χρήματα και αστυνόμευση στο Καλαί, η βρετανική κυβέρνηση θα αυξήσει κατά 44,5 εκατομμύρια στερλίνες (50,5 εκατομμύρια ευρώ) την οικονομική της συμβολή  για να ενισχυθεί η μεθοριακή ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Βρετανία έχει ήδη δαπανήσει σχεδόν 100 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 113 εκατομμύρια ευρώ) τα τρία τελευταία χρόνια.