Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε σήμερα ότι θα προτιμούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία από την προσφορά που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε πως, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η Βρετανία χρειάζεται να δει αντιπροτάσεις από την ΕΕ.

Ads

«Ανέκαθεν έλεγα πως το να μην υπάρξει συμφωνία είναι καλύτερο από το να υπάρξει μια κακή συμφωνία. Πιστεύω πως κακή συμφωνία θα ήταν μια συμφωνία που θα διέλυε το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Μέι όταν ερωτήθηκε αν ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο από ένα που να μοιάζει με την υφιστάμενη εμπορική συμφωνία Καναδά-ΕΕ.

Ο εκπρόσωπός της δήλωσε αργότερα πως η Μέι αναφερόταν συγκεκριμένα στο είδος της συμφωνίας που προσφέρει αυτή τη στιγμή η ΕΕ για το μελλοντικό εμπόριο, για την οποία η Βρετανία θεωρεί πως θα χωρίσει την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία από τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς επιμένει να υιοθετήσει η Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικούς τελωνειακούς κανονισμούς.

Η θέση της ουσιαστικά αποκλείει επίσης εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit που προωθούνται από ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της και βασίζονται σε μια ευρεία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρόμοια με αυτή που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά.

Ads

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη για να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Μέι δήλωσε πως καλωσορίζει τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η ΕΕ εξακολουθεί να θέλει μια συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit.

«Πιστεύω πως αυτό που διευκρίνισε είναι πως υπάρχει ελπίδα και προσδοκία και επιθυμία για μια συμφωνία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.

Όμως η Μέι πρόσθεσε πως η ΕΕ εξακολουθεί να είναι αυτή που οφείλει να άρει το αδιέξοδο μετά την απόρριψη των βρετανικών προτάσεων.

«Αν έχουν ανησυχίες, πρέπει να παρουσιάσουν αυτές τις ανησυχίες σ’ εμάς και αν έχουν αντιπροτάσεις, ας ακούσουμε τις αντιπροτάεις και μετά μπορούμε να τις συζητήσουμε και να τις προωθήσουμε», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.