Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης, που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμετ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Άγκυρα -αφού, αναμένεται και συνέχεια- αλλά, υπό προϋποθέσεις.

Ads

Όσο για τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, ο τρόπος που θα δοθούν τα 3 δισ. θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Κατά τα λοιπά, συμφωνήθηκε -επίσης, υπό προϋποθέσεις- η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ δόθηκε η υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτά είναι συνοπτικά τα ανταλλάγματα που αναμένεται να πάρει απόψε η Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί με Ε.Ε. στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Ads

Η Άγκυρα από την πλευρά της, οφείλει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη, να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαια, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται, χωρίς ωστόσο, να θεωρείται δεδομένη η τελική στάση των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Τουρκία, συμφωνεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων (αναφορά στα hotspots).

Όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν και στην πράξη, αφού δεν υπάρχει  λεπτομερής αναφορά στο σχέδιο της κοινής δήλωσης.

Η Τουρκία θα εγγυηθεί επίσης την καλύτερη φύλαξη των δικών της συνόρων, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα, ενώ θα ανοίξει την αγορά εργασίας της στους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και θα δώσει πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση στα παιδιά τους.

Τσίπρας: Σημαντικό βήμα η Σύνοδος για το προσφυγικό 

Νωρίτερα,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της Συνόδου «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και να επιτευχθεί ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Τόνισε ακόμη ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στον διάλογο με την Τουρκία.
«Πιστεύω πως αν έχουμε τον ίδιο σκοπό, να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε, μπορούμε να βρούμε τον τρόπο. Ήμουν στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα. Είχα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ερντογάν. Ως εκ τούτου, έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα και όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία αλλά πρέπει και να σιγουρευτούμε ότι η Τουρκία, οι τουρκικές αρχές, θα κάνουν ό,τι πρέπει για να μειωθούν οι ροές. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσεις αυτές τις εξαιρετικές ροές» είπε μεταξύ άλλων. 

Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε.

Ιστορική μέρα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε. χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τη Σύνοδο της Άγκυρας με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κάνοντας λόγο μια νέα αρχή.
«29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα, διότι θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.