Εδώ και δυο ημέρες ένα είναι το ερώτημα – πρωτοσέλιδο σε όλο τον ιταλικό Τύπο: «Πως ένας σεισμός κάτω των 4 Ρίχτερ προκάλεσε τέτοιες καταστροφές;». Οι απαντήσεις είναι πολλές, δεν είναι μία και οι παράγοντες συνδέονται μεταξύ τους. Όλοι οι ιθύνοντες, όμως, συμφωνούν ότι στην Ίσκια τα σπίτια ήταν πολύ εύκολο να μετατραπούν σε ερείπια. 

Ads

Όπως γράφουν σήμερα, οι ιταλικές εφημερίδες, η εισαγγελία της Νάπολης είναι πιθανό να ξεκινήσει έρευνα για πολλαπλή εξ’ αμελείας ανθρωποκτονία και για πρόκληση καταστροφής εξ’ αμελείας μετά τον καταστροφικό σεισμό. 

«Πρόκειται για μια πολυσύνθετη περίπτωση και χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση», δήλωσε στην δημόσια ραδιοφωνία της Rai o αρχιεισαγγελέας της Νάπολης Τζοβάνι Μελίλο. «Υπάρχει κοινωνικό κόστος, που είναι σαφές και σε αυτή την περίπτωση, το οποίο οφείλεται σε σοβαρά φαινόμενα όπως αυτό της παράνομης και αυθαίρετης δόμησης», πρόσθεσε ο αρχιεισαγγελέας.

«Στο νησί της Ίσκια, ‘ξεφύτρωναν’ καινούργια σπίτια μέσα σε λίγες εβδομάδες», δηλώνει στο μεταξύ o Τζουζέπε Ματζάρα, ο τοπικός υπεύθυνος της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente.

Ads

«Σε όλο το νησί μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει μια μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παράνομη», τόνισε επίσης ο Ματζάρα, σύμφωνα με τον οποίο «ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι ένα σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει σειρά καταρρεύσεων».

Το μέγεθος της καταστροφής σε ένα βίντεο: 

«Μπόρεσα να διαπιστώσω ότι πολλά σπίτια της Ίσκια φτιάχτηκαν με σκάρτα υλικά» δήλωσε από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι. «Μερικά κτίρια δεν ανταποκρίνονται στην ισχύουσα νομοθεσία, και για τον λόγο αυτό κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε. Κατέστησε σαφές, πάντως, ότι «το νησί είναι και μια ειδική περίπτωση, διότι πρόκειται για ηφαιστειογενή περιοχή».

image

image

Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας (που περιλαμβάνει τόσο την Νάπολη όσο και την Ίσκια) Βιντσέντσο Ντε Λούκα, υπογράμμισε ότι «η αυθαίρετη δόμηση είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία διαιωνίζεται εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, για την οποία έγιναν δηλώσεις επί δηλώσεων, χωρίς, όμως, καμία ουσιαστική κίνηση». 

Ο περιφερειάρχης Ντε Λούκα υπολόγισε σε 70.000 τα αυθαίρετα, στην περιοχή αρμοδιότητάς του, και πρόσθεσε ότι «στην Ίσκια παραβιάστηκαν οι σχετικοί νόμοι, με εγκληματικό τρόπο».

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο δήλωσε στην δημόσια ραδιοφωνία Rai ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, διότι η Ιταλία ξοδεύει πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές των σεισμών. Άρα, αξίζει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης».

image

image

image

image