Χθες στο Βέλγιο, εκτός από τις ευρωεκλογές, διεξήχθησαν και εθνικές εκλογές με το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang να καταγράφει σημαντική εκλογική άνοδο.

Ads

Οι εξελίξεις αυτές περιπλέκουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς οι γαλλόφωνοι Βαλλόνοι ψήφισαν για εκ διαμέτρου αντίθετα κόμματα, από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά.

Αυτά τα αποτελέσματα δημιουργούν ένα ακόμη πιο πολωμένο κοινοβούλιο καθώς, με την εξαίρεση των Πρασίνων, φαίνεται πως ο πολιτισμικός διχασμός στη χώρα εδραιώνεται, πλέον, και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο.

Στη Φλάνδρα το ακροδεξιού Vlaams Blelang πέτυχε ποσοστό κοντά στο 18,6%, ανεβάζοντας κατά 13% τα ποσοστά του σε σχέση με το 20214.

Ads

Το αποτέλεσμα αυτό το κατατάσσει ως δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, πίσω από το εθνικιστικό N-VA, το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στην περιοχή με 24,8%, παρά τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε.

Τα παραδοσιακά κόμματα όπως οι Συντηρητικοί (15,4%) οι Φιλελεύθεροι Open VLD (13.1%), οι Σοσιαλιστές SP.A (10.1%) και οι Πράσινοι (10.1%) ακολουθούν με μεγάλη απόσταση.

Στη Βαλλονία, το Σοσιαλιστικό PS υπέστη απώλειες, αλλά παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στην περιοχή με 26,2%, με το κόμμα του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ να είναι στο 21,4%. Το κόμμα των Πρασίνων είναι ο μεγάλος νικητής ανεβάζοντας τα ποσοστά του στο 14,5%. Στις Βρυξέλλες οι Φλαμανδοί και οι γαλλόφωνοι Πράσινοι εκτιμάται ότι θα είναι τα μεγαλύτερα κόμματα.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του  Vlaams Belang, Τομ Βαν Γκρίκεν, δήλωσε ότι παρά την αναμενόμενη άνοδο των Πρασίνων, το νέο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμένεται να έχει σημαντική παρουσία Φλαμανδών εθνικιστών. Μέχρι στιγμής το ακροδεξιό κόμμα είναι αποκλεισμένο από κυβερνητικούς συνασπισμούς σε όλα τα επίπεδα της βελγικής κυβέρνησης, όμως, πλέον αυτό δεν θεωρείται και τόσο πιθανό. Ο ηγέτης του N-VA, Μπάρτ ντε Γουέβερ δήλωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να σπάσει το εμπάργκο στο Vlaams Belang. 

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προαναγγέλλουν ακόμη μία δύσκολη περίοδο για το Βέλγιο με πολλούς να φέρνουν στο μυαλό τους το 2010, όταν το αδιέξοδο ήταν τέτοιο που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μείνει 541 ημέρες χωρίς κυβέρνηση.  Προς το παρόν ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προετοιμάζεται να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός για αρκετό καιρό ακόμη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα κάνει ακόμη πιο σαφή στροφή προς τα δεξιά, καθώς το Vlaams Belang κερδίζει τρεις έδρες, τις οποίες παίρνει από το N-VA και το Open VLD των φιλελευθέρων.