Ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρέθηκε κοντά στο πτώμα του άντρα, ο οποίος σκότωσε έναν αστυνομικό το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, προτού πέσει νεκρός από πυρά των αστυνομικών, όπως ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές. Στο αυτοκίνητο του Καρίμ Σερφί, γαλλικής υπηκοότητας, βρέθηκε ένα Κοράνι, ένα αεροβόλο και πολλά μαχαίρια.

Ads

Γνωστός στις αρχές ο δράστης της επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία (video)
Με το χθεσινό χτύπημα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία.

Ο 39χρονος δράστης, που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας, σκότωσε εν ψυχρώ έναν αστυνομικό και τραυμάτισε σοβαρά άλλους δύο, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων, ενόψει των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Οι αρχές τον γνώριζαν από παλαιότερες καταδίκες για επιθέσεις κατά αστυνομικών και τον υποπτεύονταν για τρομοκρατική δράση.

Ads

Ο Σερφί ήταν Γάλλος υπήκοος και ζούσε με τη μητέρα του στο προάστιο Σελ, στο ανατολικό Παρίσι. Είχε καταδικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη για παλαιότερες ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, πριν από 16 χρόνια. Είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών επειδή το 2001, αφού έκλεψε ένα αυτοκίνητο, άνοιξε πυρ εναντίον δύο αστυνομικών με πολιτικά που προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Ενώ ήταν υπό κράτηση πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, αφού του άρπαξε το όπλο του.
Ο Σερφί αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2015, αφού εξέτισε άλλα δύο χρόνια στη φυλακή για άλλα αδικήματα. Είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί φέρεται ότι απείλησε να σκοτώσει αστυνομικούς, όμως αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Έρευνες έγιναν στο σπίτι του στα προάστια του Παρισιού και συνελήφθησαν τρία μέλη της οικογένειάς του.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας είχε δηλώσει αρχικά ότι αναζητείται ένας δεύτερος άνδρας για τον οποίο οι αρχές δεν γνωρίζουν προς το παρόν με ποιον τρόπο και αν συνδέεται με το περιστατικό στο Σανζ Ελιζέ. «Δεν αποκλείουμε τίποτα», είπε ο Πιερ-Ανρί Μπραντέ.
Ο ύποπτος αυτός ονομάζεται Γιουσούφ Ελ Οσρί, σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τις αντίστοιχες γαλλικές πριν από την επίθεση ότι ο Ελ Οσρί είναι ένα «πολύ επικίνδυνο άτομο που κατευθύνεται στη Γαλλία» με μια υπερταχεία Thalys.
Σύμφωνα με τον Μπραντέ, ένας άνδρας με το όνομα αυτό παρουσιάστηκε στη συνέχεια αυτοπροσώπως και παραδόθηκε στις αρχές σε ένα αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας.

Το Ισλαμικό Κράτος στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη ανέφερε ότι ο δράστης ονομαζόταν «Άμπου Γιούσεφ αλ Μπελγκίκι» (δηλαδή «Ο Βέλγος»). Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο τι είναι αυτό που συνδέει τον Ελ Οσρί με τον Σερφί ή με τον «αλ Μπελγκίκι».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ διαμηνύει ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών την Κυριακή και αύξησε τα μέτρα ασφαλείας. Μακρόν, Λε Πεν και Φιγιόν ακύρωσαν τις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Επιπλέον, ο Μπερνάρ Καζνέβ κατηγορεί την Μαρίν Λε Πεν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί χωρίς αιδώ την επίθεση στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για να τροφοδοτήσει τον φόβο και να διαιρέσει τον γαλλικό λαό για μικροπολιτικούς λόγους.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει καταψηφίσει στο κοινοβούλιο έναν προς έναν όλους τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που έχουν παρουσιασθεί, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός απαντώντας στις δηλώσεις της ακροδεξιάς υποψήφιας, η οποία ζήτησε την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την απέλαση των αλλοδαπών που βρίσκονται σε καταλόγους παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε και στον Φρανσουά Φιγιόν, επισημαίνοντας τις δικές του επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας την εποχή που ήταν πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.