Ένα σύντομο βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών, δημιούργησε η γαλλική κυβέρνηση με στόχο να σταματήσει τους Γάλλους πολίτες που στρατολογούνται σε ισλαμιστικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ.
 

Ads

Το βίντεο αναρτήθηκε στον ιστότοπο www.stop-djihadisme.gouv.fr. Εκεί οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για το πως γίνεται η στρατολόγηση από τις ισλαμιστικές οργανώσεις ενώ αναφέρεται και ο ειδικός τριψήφιος αριθμός από τον οποίο μπορούν να ενημερώνονται από ειδικούς για την «πλύση εγκεφάλου».
 
Το βίντεο που δημιούργησε η γαλλική κυβέρνηση αρχικά δείχνει τους τρόπους προσέγγισης υποψήφιων «μαχητών» η οποία συχνά γίνεται μέσω facebook. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αντιφατικές εικόνες. Από τη μια πλευρά τζιχαντιστές πανηγυρίζουν ενώ από την άλλη άνθρωποι εκτελούνται, βασανίζονται και υποφέρουν.


 

«Αυτοί σας λένε: “Θυσιαστείτε στο πλευρό μας, θα υπερασπιστείτε έναν ευγενή σκοπό”. Στην πραγματικότητα θα ανακαλύψετε την κόλαση επί της γης και θα πεθάνετε ολομόναχοι, μακριά από την πατρίδα σας» αναφέρεται στους υπότιτλους.
 
Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργήθηκε και λογαριασμός #ThinkAgainTurnAway στο Twitter, ο οποίος μετρά περισσότερους από 20.000 «φίλους» και στον οποίο συχνά αναρτώνται ιστορίες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.