Η προκαταρκτική νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό του Σλόμπονταν Πράλγιακ καταδεικνύει ότι ο καταδικασθείς για εγκλήματα πολέμου πέθανε από δηλητηρίαση με κυάνιο, γνωστοποίησαν σήμερα Ολλανδοί εισαγγελείς.

Ads

Ο Πράλγιακ ήπιε το δηλητήριο στην αίθουσα του δικαστηρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του και της επιβολής 20ετούς κάθειρξης σε βάρος του και πέθανε λίγο αργότερα.

Σε δελτίο Τύπου, οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι «ο Πράλγιακ είχε υψηλά επίπεδα κυανιούχου καλίου στο αίμα του. Αυτό οδήγησε στο να υποστεί καρδιακή ανακοπή, η οποία όπως φαίνεται είναι η πιθανή αιτία θανάτου του».

Υπενθυμίζεται ότι, οι ολλανδικές αρχές διενεργούν έρευνα για το πώς ένας κατηγορούμενος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατάφερε να αυτοκτονήσει μπροστά στους δικαστές που είχαν μόλις επιβεβαιώσει σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη του.

Ads

Η έρευνα αναμένεται κυρίως να προσδιορίσει αν ο Σλόμπονταν Πράλγιακ έλαβε βοήθεια για να αυτοκτονήσει. «Προς το παρόν η έρευνα θα επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» και στην «παραβίαση» του κανονισμού για τις ιατρικές ουσίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Καθώς η έρευνα ξεκίνησε μόλις, η εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει περισσότερα σχόλια.»