Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το απόγευμα του Σαββάτου στους δρόμους της Ρώμης το συνδικάτο Fiom-Cgil, το οποίο εκπροσωπεί τους εργάτες των βιομηχανιών μετάλλου στην Ιταλία.

Ads

Η διαδήλωση πραγματοποιείται ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, η οποία, σύμφωνα με το Fiom-Cgil, οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιταλικά ΜΜΕ, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας «κοινωνικής συμμαχίας» έχει αναλάβει ο γραμματέας του συνδικάτου Μαουρίτσιο Λαντίνι (στο κέντρο της φωτογραφίας).

image

Ads

Ο ίδιος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «τα έσοδα και δικαιώματα των πολιτών που ζουν χάρη στην δουλειά τους δεν μπορούν διαρκώς να συρρικνώνονται, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι».

Στην πορεία, η οποία θα ολοκληρωθεί στην Πλατεία του Λαού (Piazza del Popolo) πρόκειται να λάβουν μέρος εργάτες από τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri, αλλά και από τα χαλυβουργεία του Τέρνι, τα οποία ανήκουν στον γερμανικό όμιλο ThyssenKrupp. Πρόσφατα, έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση, απετράπη μεγάλη μείωση του προσωπικού τους, που είχε προγραμματίσει η εργοδοσία.

Το «παρών», στην κινητοποίηση της Fiom- Cgil πρόκειται να δώσει και το ιταλικό κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, βουλευτές και γερουσιαστές της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι, το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και το ιταλικό ψηφοδέλτιο «η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», το οποίο έχει εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές. Aπό τους κεντρικούς ομιλητές, με αναφορά στον κεντρικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, θα είναι και ο γνωστός συνταγματολόγος Στέφανο Ροντοτά.