Τουλάχιστον 100 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ιρλανδία με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να διαμαρτύρονται για τη φορολόγηση του νερού που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Ads

«Δεν πληρώνουμε» ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων ενάντια στις χρεώσεις στην κατανάλωση νερού, που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας ως μέτρο στο πλαίσιο του προγράμματος για έξοδο της χώρας από την κρίση. Η έκδοση λογαριασμών ύδρευσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015.

Μέχρι σήμερα η ύδρευση στην Ιρλανδία χρηματοδοτείτο από τη γενική φορολογία. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει πως κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει περίπου 300 με 500 ευρώ το χρόνο για την κατανάλωση του νερού.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις χρεώσεις στο νερό είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία. Ενδεικτική του κλίματος είναι και μια δημοσκόπηση της εφημερίδας «Sunday Independent» που δείχνει μεγάλη πτώση για το κυβερνών κόμμα και άνοδο των ποσοστών του αριστερού Sinn Fein.

Ειδικότερα το Sinn Féin προηγείται με 26%, και ακολουθούν το κυβερνών κόμμα Fine Gael με 22%, το κεντροδεξιό Fianna Fáil με 20% το σοσιαλδημοκρατικό Labour με 7% και ανεξάρτητοι και άλλοι συγκεντρώνουν το 23% των προτιμήσεων.

Ads