Σφοδρά επεισόδια -με πολλούς τραυματίες- ξέσπασαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Βαρκελώνη λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της καταδίκης σε φυλάκιση εννιά Καταλανών αυτονομιστών ηγετών για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της περιφέρειας το 2017..

Ads

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί -μετά από διαδικτυακό κάλεσμα- έξω από το αεροδρόμιο για να αποκλείσουν τις εισόδους του, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας. Ανάλογες συγκεντρώσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία της καταλανικής πρωτεύουσας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Εκατοντάδες ακτιβιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης που τους απώθησαν βίαια όταν επιχείρησαν να περάσουν παραβιάσουν την ταινία ασφαλείας για να μπουν μέσα στο αεροδρόμιο. Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που περπάτησαν σχεδόν 3,5 ώρες προκειμένου να φτάσουν στο αεροδρόμιο, αφότου οι Αρχές έκλεισαν τον σταθμό του μετρό.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, έως τις 22:30 οι πρώτες βοήθειες είχαν περιθάλψει 78 τραυματίες. Οι τρεις προέρχονταν από τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Άλλοι 75 τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις στον τερματικό σταθμό Τ1 του αεροδρομίου Ελ Πρατ, με τους 38 να βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση, τους 30 να έχουν λάβει εξιτήριο και άλλους 10 να έχουν μεταφερθεί σε άλλα ιατρικά κέντρα. Πολλοί από τους νοσηλευθέντες φέρουν ερεθισμούς στα μάτια και χρειάσθηκε να παραμείνουν για παρακολούθηση για να αξιολογηθεί η κλινική τους κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της απόφασης. «Όλοι μαζί κάναμε ν’ ακουστεί η φωνή μας με δύναμη και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ άλλοτε», δηλώνει στο μήνυμά του ο Τόρα.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που πυροδότησε το νέο κύμα διαδηλώσεων, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Καταλανό αυτονομιστή πρώην πρόεδρο, Κάρλες Πουτζντεμόν. Το ένταλμα αναφέρει πως ο Πουτζντεμόν, που ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο για να αποφύγει τη σύλληψη από τις ισπανικές Αρχές, καταζητείται με τις κατηγορίες της στάσης και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Ο επικεφαλής της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε για ένα «νέο στάδιο» στην Καταλονία στη βάση του διαλόγου μετά την καταδίκη Καταλανών αυτονομιστών. «Τώρα που ανακοινώθηκε η ποινή, ένα νέο στάδιο ξεκινά» κατά το οποίο «ο σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από την αποκατάσταση της συνύπαρξης στην Καταλονία», ανέφερε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης απευθυνόμενος στην αυτονομιστική περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι «διατεθειμένη να συμβάλει στον διάλογο στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας».

«Το ναυάγιο ενός (αυτονομιστικού) πολιτικού σχεδίου που απέτυχε επιβεβαιώθηκε σήμερα», είπε ακόμη ο Σάντσεθ, καταγγέλλοντας το «ρήγμα» που άφησε στην Καταλονία η απόπειρα ανεξαρτητοποίησής της. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και «κανείς δεν δικάζεται για τις ιδέες του», επέμεινε ακόμη μετά τις κατηγορίες των αυτονομιστών για μια «πολιτική δίκη».