Επεισόδια σημειώθηκαν στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στις Βρυξέλλες κατά των πολιτικών λιτότητας, που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Η αστυνομία έκανε χρήση νερού και δακρυγόνων, ενώ διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και φωτιές σε κάδους συμπλήρωσαν το σκηνικό συγκρούσεων. Δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες.

Ads

Οι συγκρούσεις ξέσπασε στο τέλος της μεγάλης και αρχικά ειρηνικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. «Χτυπήστε τα αίτια της κρίσης, όχι τους φτωχούς» και «Κάτω τα χέρια από τα όρια συνταξιοδότησης», ανέφεραν τα κεντρικά πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται εντός του Νοεμβρίου, και ειδικότερα στις 24 του μήνα, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εθνική απεργία.

Η βελγική κυβέρνηση, που ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου ένα μήνα έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις πολιτικές που προωθεί και κυρίως με τα σχέδια για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, που θα αυξάνονταν βάσει του πληθωρισμού, αλλά και μείωση των δαπανών για την υγεία και την ασφάλιση, υπονομεύοντας, όπως καταγγέλλουν, οργανώσεις και συνδικάτα, το κράτος πρόνοιας της χώρας.

Οι διαδηλωτές επισημαίνουν πως οι περικοπές δαπανών που προωθεί η κυβέρνηση του Βελγίου στοχεύουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους, αφήνοντας εκτός του προγράμματος λιτότητας τις επιχειρήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση περίπου 11 δις ευρώ. «Το μήνυμα είναι σαφές. Οι πολίτες είναι οργισμένοι. Οι πολιτικές της κυβέρνησης προωθούν την ανισότητα», δήλωσε επικεφαλής εργατική ένωσης στο Reuters.

Ads