Όλο και πιο κοντά φαίνεται το σχίσμα στους κόλπους του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, μετά την διαφοροποίηση του πρώην επικεφαλής και νυν υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ads

Όπως αναφέρει η La Repubblica, μετά τη συνάντηση με την πτέρυγα του προέδρου Κόντε για το ψήφισμα στη Γερουσία μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ντράγκι, ο υπουργός Εξωτερικών είναι πια πολύ κοντά στο να πει αντίο στα Πέντε Αστέρια.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση υπογραφών από βουλευτές για τον σχηματισμό μιας νέας αυτόνομης ομάδας υπό τον Ντι Μάιο στη Βουλή.

Για τον σχηματισμό μιας νέας ομάδας στην ιταλική Βουλή αρκούν 20 αντιπρόσωποι και ήδη φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί 22 πρόθυμοι. Στη Γερουσία, αντιθέτως έτοιμοι να φύγουν από το κόμμα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο είναι 14.

Ads

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να έχει το όνομα «Μαζί για το μέλλον» και να αριθμεί πάνω από 50 άτομα σε Βουλή και Γερουσία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η ακροδεξιά Λέγκα θα γινόταν πιο πολυπληθής ενιαία ομάδα.

Παρέμβαση Γκρίλο­

Στις εξελίξεις παρενέβη ο ιδρυτής του κινήματος Μπέπε Γκρίλο. «Όποιος δεν πιστεύει τους κανόνες να το πει» έγραψε στο προσωπικό του blog ο ηθοποιός – πολιτικός. Χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά ούτε στον Κόντε ούτε στον Ντι Μάιο, ο Γκρίλο φαίνεται να υπερασπίζεται τον νυν αρχηγό του κινήματος.

«Το φως του ήλιου είναι το καλύτερο απολυμαντικό» έγραψε. Φως, λοιπόν, στις πληγές μας, στο βάλτο και στο σκοτάδι. Κάποιος δεν πιστεύει πλέον στους κανόνες του παιχνιδιού; Να το πει με θάρρος και χωρίς τεχνάσματα. Να αφήσει κάτω τα όπλα αντιπερισπασμού της μάζας και να μιλήσει με ειλικρίνεια», συμπλήρωσε.