Η πρωτοβουλία του οργανισμού προσφύγων της Νορβηγίας, Refugee Norway είναι μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό και μία σπουδαία εμπειρία για τα παιδιά, τα οποία βιώνουν σε εικονικούς καταυλισμούς όλα όσα περνούν οι πρόσφυγες φτάνοντας σε μια ξένη χώρα.

Ads

Το πολύτιμο αυτό βίωμα, έστω και για μία μόλις ημέρα, δεν είναι καινούργια ιστορία. Ο πρώτος καταυλισμός δημιουργήθηκε το 2004. Έκτοτε υπολογίζεται ότι πάνω από 80.000 Νορβηγοί έφηβοι έχουν περάσει ένα 24ωρο στο camp ζώντας ως πρόσφυγες.

Σε πραγματικές συνθήκες

Οι έφηβοι παραδίνουν κατά την άφιξη τους κινητά και ρολόγια και χωρίζονται σε «οικογένειες» των 20 ατόμων.

Ads

Ο υποτιθέμενος «καταυλισμός του ΟΗΕ», βρίσκεται στο Σουδάν και οι έφηβοι «πρόσφυγες» υποχρεώνονται να τον εγκαταλείψουν όταν κάποια στιγμή στη μέση της νύχτας γίνεται στόχος επίθεσης.

Οι σειρήνες «ουρλιάζουν», άνθρωποι τρέχουν στο σκοτάδι και τα παιδιά πέφτουν στο έδαφος όταν περνά δίπλα τους όχημα της συνοριοφυλακής.

image

Μετά από ώρες και αφού είναι εμφανώς εξαντλημένοι από το περπάτημα και την παγωνιά, φτάνουν στο σημείο ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών. Τους δίνεται τροφή σε μικρή ποσότητα (ρύζι με ημερομηνία λήξης το 1999), ενώ η επόμενη πληροφορία – οδηγία είναι η εξής: Τουαλέτα και ύπνος. Ύπνος μαζί με πολλούς άλλους, εννοείται.

Ο καταυλισμός βρίσκεται σε μικρή απόσταση από ένα πραγματικό κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, κοντά στο αεροδρόμιο του Όσλο.

«Υποτίθεται ότι το στρατόπεδο δίνει στους εφήβους μια μικρή ιδέα, μια ελάχιστη αίσθηση του πώς είναι να είσαι πρόσφυγας» λέει ο διευθυντής της Οργάνωσης Refugee Norway, Kenneth Johansen.

image

Στις αρχές του 2015, οι Νορβηγοί θρήνησαν τον θάνατο ενός πρόσφυγα ο οποίος επί 25 ολόκληρα χρόνια προσπαθούσε να ξεκολλήσει από ένα καθεστώς νομικής αβεβαιότητας. Στο τέλος, δεν τα κατάφερε.

image

«Έχουμε μιλήσει με αρκετούς από τους εφήβους και μερικοί λένε ότι η εμπειρία άλλαξε τη γνώμη τους όσον αφορά πτυχές του προσφυγικού» λέει ο διευθυντής της Οργάνωσης.

Όπως γράφει και η «σχεδία», ο Μάρτιν Όλσεν έστειλε στο camp τις 15χρονες κόρες του. «… Θα μάθουν πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι αυτοί όταν φτάνουν στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών…» λέει. 

Η Νορβηγία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική όσον αφορά την πολιτική της στο προσφυγικό, μια και η κυβέρνηση αποφάσισε ότι, οι πρόσφυγες που θα ακολουθήσουν την αρκτική διαδρομή για να περάσουν στη Νορβηγία πρέπει να σταλούν πίσω στη Ρωσία.