Υποσχέσεις, προτροπές αλλά και συγκαλυμμένες απειλές προς την Ελλάδα επεφύλασσε η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης απέρριψε τις αιτιάσεις περί εκβιασμού της Αθήνας από την ΕΚΤ, άφησε ανοιχτό το παράθυρο επαναφοράς του waiver και αποδοχής των ελληνικών ομολόγων – «υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις» –  αλλά, ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η Φραγκφούρτη έχει επεξεργαστεί και σενάρια για ενδεχόμενο Grexit.

«Πώς μπορούμε να εκβιάζουμε την Ελλάδα όταν η έκθεσή μας στις ελληνικές τράπεζες είναι 104 δισ ευρώ», απάντησε ο κ. Ντράγκι όταν πορτογάλος ευρωβουλευτής έθεσε το θέμα της εκβιαστικής πιστωτικής ασφυξίας, τονίζοντας ότι το αντίστοιχο ποσό τον Δεκέμβριο ήταν 50 δισ ευρώ. Δήλωσε πάντως πεπεισμένος ότι εαν αποκατασταθεί ο διάλογος της Ελλάδας με τους θεσμούς τότε θα επανέλθει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα και θα επωφεληθεί και η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση.

Διαβάστε επίσης: Παράθυρο για αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ

Ads

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποδέχεται ξανά τα ελληνικά ομόλογα ως collateral όταν ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση»: «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε το waiver όταν θα υπάρξουν οι συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στην επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνεκρ, με την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός έβαλε το δίλημμα της μη αποπληρωμής του ΔΝΤ εάν δεν αρθεί η πιστωτική ασφυξία: «Η Ελλάδα, δήλωσε, «πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τιμήσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της».

Σε ερώτηση για το εαν η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί σενάρια για Grexit, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως στην κεντρική τράπεζα εργάζονται διάφοροι διαχειριστές ρίσκου οι οποίοι «τρέχουν» διάφορα σενάρια. Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ακόμη ότι η ΕΚΤ «λειτουργεί με βάση κανόνες» και «δεν θα δημιουργήσει ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα», ενώ σε ό,τι αφορά τον ELA είπε ότι ο έκτακτος μηχανισμός άντλησης ρευστότητας χρησιμοποιείται για την στήριξη των τραπεζών και όχι για να αποτελέσει εργαλείο χρηματοδότησης κρατών.