Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο εξασφάλισε τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς το πρόσωπό του και αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να διαδεχτεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του οργάνου αυτού της ΕΕ.

Ads

Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

«Σταρ της ροκ», σύμφωνα με το περιοδικό Expresso λόγω της μεγάλης προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης. Οι επιδόσεις του μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Ρονάλντο» του Eurogroup, από τον γνωστό Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.

Έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ads

Ο Σεντένο εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας. Είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.

Ο επικεφαλής του Εurogroup θεωρείται ένας μεσάζοντας, ένα διαμεσολαβητής ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης, των οποίων συχνά διαφέρουν ριζικά οι απόψεις ως προς το νόμισμα και την οικονομική πολιτική του μπλοκ.

Ο ίδιος τελευταία ερωτηθείς για την πιθανότητα να μετακομίσει στις Βρυξέλλες κι αν προτιμά τη βελγική κουζίνα, απάντησε ότι «η κουζίνα της Λισαβόνας είναι πολύ καλύτερη, αλλά δεν θα την χάσω έτσι κι αλλιώς».  Όπως ξεκαθάρισε αν αναλάβει πρόεδρος του Eurogroup θα διατηρήσει και τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας.