Εξω φρενών έκανε την πολωνική κυβέρνηση ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μέσα σε ελάχιστα 24ωρα από την έναρξη της περιοδείας του στα κεντρικά και ανατολικά της ηπείρου, με τις δηλώσεις του εναντίον της Πολωνίας.

Ads

Ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του προέδρου της Βουλγαρίας, στην Βάρνα, στη Μαύρη Θάλασσα, ο Μακρόν μίλησε σκληρά εναντίον της Πολωνής πρωθυπουργού, Μπεάτα Σίντλο, η οποία έχει ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον κάθε αλλαγής στο εργασιακό καθεστώς που έχει συμφωνηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο επιτρέπει σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να στέλνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν σε άλλη χώρα της ΕΕ συνεχίζοντας να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα καταγωγής τους.

Αυτός ο νόμος, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί «κοινωνικό dumping», «προδίδει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές» και επικροτεί «τις χώρες που διαφημίζουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα».

Στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος έβαζε στο στόχαστρο την πρωθυπουργό της Πολωνίας. «Μια χώρα που αποφασίζει να αντιταχθεί στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ακόμη και στο παραμικρό θέμα, είναι ένα Κράτος που έχει αποφασίσει να απομονωθεί» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας δίπλα του τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος για μια μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους ξένους εργάτες.

Ads

Και ενώ η Σίντλο είχε εξηγήσει νωρίτερα στην δήλωσή της ότι ήθελε να υπερασπιστεί «το συμφέρον των Πολωνών εργαζομένων», ο Εμανουέλ Μακρόν της απάντησε ότι «η αίσθηση της ιστορίας απαιτεί να καλυτερέψουμε τις υλικές συνθήκες διαβίωσής τους».

«Η Πολωνία δεν θα καθορίσει την κατεύθυνση της Ευρώπης» συνέχισε σε έντονο ύφος ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Πολωνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο» πρόσθεσε, υπαινισσόμενος την μεταρρύθμιση για το δικαστικό σύστημα που ξεκίνησε η Πολωνία η οποία θεωρείται αντίθετη με τις αρχές που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Μακρόν έκανε περιοδεία στην Αυστρία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, στις 23 – 25 Αυγούστου, για να ζητήσει νέα μέτρα για τους εργάτες της κεντρικής Ευρώπης που δουλεύουν στην Γαλλία και επέλεξε να χτυπήσει σκληρά την Πολωνία, προκαλώντας μίνι διπλωματική κρίση. Στόχος του Μακρόν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, είναι «να ξαναχτίσει την Ευρώπη» και η περιοδεία του αποτελούσε μέρος της στρατηγικής του.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την Πολωνία «αλαζονικές», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα της έχει «τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δήλωσή της σε συντηρητική διαδικτυακή πύλη.

«Ίσως αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις να οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας και πολιτικής πρακτικής, κάτι που παρατηρώ με κατανόηση, αλλά περιμένω ότι θα καλύψει γρήγορα αυτά τα κενά και ότι στο μέλλον θα είναι πιο συγκρατημένος», δήλωσε η κ. Σίντλο στην ιστοσελίδα wpolityce.pl, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι τίθεται «στο περιθώριο» της Ευρώπης σε «πολλά θέματα».

«Συνιστώ στον κύριο Πρόεδρο να ασχοληθεί με τα θέματα της χώρας του, τότε θα καταφέρει ίσως να έχει τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και το ίδιο επίπεδο ασφάλειας των πολιτών του όπως τα έχει διασφαλίσει η Πολωνία», είπε ακόμη η κ. Σίντλο, η οποία πρόσθεσε ότι θέλει να υπενθυμίσει «στον κ. Μακρόν ότι η Πολωνία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ίδια ιδιότητα που είναι και η Γαλλία».

«Δεν είναι ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας ούτε κανένας άλλος ηγέτης που θα αποφασίσει προσωπικά το μέλλον της Ευρώπης, αλλά το σύνολο των μελών της κοινότητας», είπε καλώντας τον «κύριο Πρόεδρο να είναι πιο συμφιλιωτικός και να μην διασπά την ΕΕ».
«Έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία, με τα άλλα κράτη – μέλη, και θα το εκμεταλλευθούμε για το καλό της Πολωνίας και των Πολωνών. Η Πολωνία δεν είναι σε σύγκρουση με καμία άλλη χώρα της Ε.Ε., ούτε με την ίδια την Ε.Ε.», είπε ακόμη η κ. Σίντλο.