Μακρά θα είναι η αποψινή νύχτα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, όπου Αναστασιάδης και Ακιντζί διαπραγματεύονται το Κυπριακό.

Ads

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ελληνοκυπριακή πηγή. Σημειώνεται ότι η αναμενόμενη για αργά το απόγευμα ανακοίνωση από τον ΟΗΕ για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αναβλήθηκε.

Από την αποψινή συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να εξαρτηθεί, αν θα υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό και αν θα τεθεί στο τραπέζι ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό ζητούμενο, είναι η συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού, τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, με τρόπο που να είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο πώς τα κριτήρια θα έχουν αντανάκλαση σε συγκεκριμένες πτυχές. Για παράδειγμα, στο θέμα του αριθμού Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ads

Ακολούθως, αν η σύγκλιση των θέσεων και στον χάρτη είναι τέτοια, θα υπάρξει το επόμενο στάδιο, που θα είναι η συζήτηση και ο καθορισμός ημερομηνίας για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των κριτηρίων συζητήθηκε σήμερα το πρωί, γιατί στο χθεσινό δείπνο οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν με εκκρεμότητες από άλλα κεφαλαία του Κυπριακού.

Στο τηλέφωνο ο Τσίπρας

Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει το τελευταίο 24ωρο συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με Ερντογάν και Αναστασιάδη με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, όπως εκτιμά η Αθήνα.

Ενώ, εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως, να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.