Αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία, δήλωσε κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ads

«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε ο Βασίλης Λεβέντης κι όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε ποιο όνομα απάντησε: «Σκόπια». 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε τη συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών, γι’ αυτό που πάει να κάνει. «Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε μεταξύ άλλων στον Αλέξη Τσίπρα: «Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ’ αυτό έχει χυθεί αίμα» και τον κάλεσε να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Ads

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και κάνοντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε να ξεκινήσει από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση. 

Τόνισε πως «αν η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τη βάση ότι κουραστήκαμε, δεν αντέχουμε, πρέπει να λυθεί, να δώσει το “Νόβα Μακεντόνια”, θα είμαι σφόδρα αντίθετος. Αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει τακτική και γίνει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, εκεί θα είναι όλη η Ελλάδα μαζί του, και εγώ πρώτος».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι, είχε προτείνει το όνομα «Σκόπια – Μακεδονία» και του αποκάλυψε ότι «κακά τα ψέματα, το όνομα που κυκλοφορεί στις πρεσβείες, είναι το “Νόβα Μακεντόνια”». 

«Ζητάω μια μεγάλη κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια, γιατί ήξερα ότι θα χρειαστούμε τη συναίνεση. Και ήρθε η ώρα», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας, μετά από σχετική ερώτηση: «Οι μετακινήσεις των βουλευτών είναι ένα αισχρό φαινόμενο που υπήρχε πάντα». Όποιος προδίδει την εντολή του λαού, θα κλαίει τη νύχτα των εκλογών».