Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ευρωζώνη δεν θα επιζήσει, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ads

Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο, για να συζητήσουν τον οδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο οποίος θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Ιούνιο.

«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της. Οι φορολογικές διαφορές έχουν γίνει πολύ σημαντικές για τη νομισματική ένωση», δήλωσε ο κ. Λε Μερ στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ομάδα του προέδρου Μακρόν, το Brexit, οι ιταλικές εκλογές και η άνοδος των ακραίων κινημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη χρειάζονται άμεσους χειρισμούς πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Ads

«Τώρα ή ποτέ», τόνισε ο κ. Λε Μερ, αναφερόμενος στη σύντομη προθεσμία των πέντε εβδομάδων πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ωστόσο, οι συζητήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Ξυπνήστε! Η Γαλλία έχει αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μακρόν στο Άαχεν στις 10 Μαΐου, τονίζοντας ότι «η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να παραμείνει συνδεδεμένη με τη διατήρηση των δημοσιονομικών και εμπορικών πλεονασμάτων».

Ταυτόχρονα, ο κ. Λε Μερ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες για την ανταγωνιστικότητα αποτελούν το πρώτο βήμα προς την οικονομική σύγκλιση, αλλά θα είναι ανεπαρκείς όσο η Γερμανία είναι ένα βήμα μπροστά.

Ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2018 εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε μεγαλύτερα εμπορικά και δημοσιονομικά πλεονάσματα, αντί να μοιράζεται τα οφέλη από την ανάπτυξή της, ενισχύοντας την κατανάλωση.

Η Γαλλία δεν λαμβάνει υπόψη την έλλειψη ευελιξίας της Γερμανίας σε αυτό το θέμα, καθώς πιστεύει ότι ήδη πληρώνει υψηλό πολιτικό τίμημα για τις αυστηρότερες πολιτικές της σχετικά με την απόφασή της να μειώσει τις 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που βοηθούν στη στήριξη της κατανάλωσης και των περιφερειών της.

«Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να επιτευχθεί συμφωνία για τον οδικό χάρτη για την Ευρωζώνη μέχρι το τέλος Ιουνίου», πρόσθεσε ο κ. Λε Μερ.

«Η Ευρώπη έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία; Η απάντησή μας είναι ναι», κατέληξε.