Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι πρόκειται να εισηγηθεί μειώσεις στο φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων  οι οποίες θα ανέλθουν συνολικά σε 10 δισ. ευρώ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica το Σάββατο, η οποία δεν κατονομάζι τις πηγές της.

Ads

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ιταλίας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Δήλωσε απλώς ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος το οποίο καταρτίζει η κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο Ρέντσι υπόσχεται να προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αναζωογονήσει την οικονομία της Ιταλίας, η οποία αναπτύχθηκε με μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ενώ πλήττεται από το επίπεδο της ανεργίας το οποίο παραμένει κοντά στο ιστορικό της υψηλό (12,9%).

Ο νέος πρωθυπουργός τη Ιταλίας είχε υποσχεθεί πρόσφατα να μειώσει κατά 10 δισ. ευρώ τη λεγόμενη φορολογική πίεση (το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, δηλαδή τις επιβαρύνσεις -ή τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος- του μέσου μισθοσυντήρητου από τον ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης).

Ads

Όμως δεν έχει κάνει σαφές πώς ακριβώς σκοπεύει να το επιτύχει, εάν δηλαδή η μείωση θα προέλθει από μείωση των φορολογικών συντελεστών, των ασφαλιστικών εισφορών, των τοπικών φόρων ή κάποια άλλη πηγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος θα χρηματοδοτηθούν από περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 7-8 δισκ. ευρώ καθώς και από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από την Ελβετία και τη φορολόγησή τους.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελβετίας για της αποκαλυφθεί το ύψος των αποταμιεύσεων Ιταλών πολιτών σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την εβδομάδα που πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την Ιταλία υπό ενισχυμένη επιτήρηση εξαιτίας του υψηλού δημοσίου χρέους της και της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς της, κάτι που σημαίνει ότι θα παρακολουθεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και ενδέχεται να επιβάλει πρόστιμα και κυρώσεις εάν δεν εφαρμόζονται