Δύσκολο αναμένεται να είναι το έργο της νέας κυπριακής κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς οι συσχετισμοί μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής άλλαξαν τους συσχετισμούς και ο κυβερνητικός συνασπισμός (ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ) έχασε την πλειοψηφία στην οκτακομματική, πλέον, κυπριακή Βουλή.

Ads

Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, «θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν», διαβεβαιώνει ο Κύπριος πρόεδρος.

Με γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης συγχαίρει όσους ο λαός τίμησε με την ψήφο του και τονίζει ότι « η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή». Τέλος , σημειώνει πως η απόφαση μεγάλου μέρους του εκλογικού Σώματος να απέχει από τις εκλογές, θα προβληματίσει όλους.

Ads

Αναλυτικά τα αποτελέσματα – 56 έδρες :

  • Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,68% (18 έδρες)
  • ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις 25,67% (16 έδρες)
  • Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49% (9 έδρες)
  • ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18% (3 έδρες)
  • Συμμαχία Πολιτών 6,01% (3 έδρες)
  • Αλληλεγγύη 5,24% (3 έδρες)
  • Οικολόγοι 4,81% (2 έδρες)
  • Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71% (2 έδρες)

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ έχασε την πλειοψηφία για μία έδρα και η προώθηση νομοσχεδίων, κυρίως αυτών που αφορούν στην οικονομία, θα γίνεται μετ’ εμποδίων καθώς τα υπόλοιπα κόμματα τάσσονται κατά της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ο ΔΗΣΥ έχασε δύο έδρες, το ΑΚΕΛ τρεις και η ΕΔΕΚ δύο. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ από το 34,8% έπεσε στο 30,68% (18 έδρες στη νέα Βουλή) , το ΑΚΕΛ από το 32,67% συρρικνώθηκε στο 25,67% (16 έδρες) και η ΕΔΕΚ στο 6,18% από 8,93% (τρεις έδρες). Μικρή ήταν η μείωση για το ΔΗΚΟ, το οποίο πήρε 14,49% σε σύγκριση με 15,76% το 2011 και διατηρεί τις εννέα έδρες. Οι Οικολόγοι αύξησαν την δύναμη τους από 2,21% σε 4,81% και τις έδρες τους από μία σε δύο. Στην νέα Βουλή εισέρχονται η Συμμαχία Πολιτών με 6,01% , η «Αλληλεγγύη» με 5,24% και από τρεις έδρες το κάθε κόμμα και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) – αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής – με 3,71% και δύο έδρες.

Από τα 56 μέλη της Βουλής τα 28 καταλαμβάνουν για πρώτη φορά βουλευτική έδρα. Οι 45 από τους 56 εκλελεγμένους είναι άνδρες και οι 11 γυναίκες. 28 απο τους 56 βουλευτές καταλαμβάνουν για πρώτη φορά βουλευτική έδρα, δηλαδή οι μισοί. Η νέα Βουλή θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου για να εκλέξει τον πρόεδρό της.