Απαράδεκτες, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο.

Ads

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Κύπρος δεν έχει δικαίωμα να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας και το μόνο που πετυχαίνει είναι η δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επίσης τόνισε ότι αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν και πώς προέκυψαν οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ads

Για την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, είπε ότι παραπέμπει σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί θα καταλήξει σε αποτυχία και θα οδηγήσει σε κατάρρευση μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι στο Μον Πελεράν υπήρξε διαφωνία στο δεύτερο από τα κριτήρια για το εδαφικό, που είναι ένα από τα πέντε κεφάλαια του Κυπριακού.

«Το πιο απλό είναι να συνεχισθούν οι συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.