Την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, λόγω της διαφωνίας με το κοινό ανακοινωθέν για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Τέσσερις υπουργοί (‘Αμυνας, Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας), θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Στο μεταξύ, επαφές σε Άγκυρα και Αθήνα θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ads

Σε μυστική ψηφοφορία 97 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης και 81 κατά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ψηφοφορίας προηγήθηκε μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία αντιπαρατάχθηκαν οι απόψεις περί εξόδου ή παραμονής στην κυβέρνηση που χώριζαν ακόμα και την ηγετική πυραμίδα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τελικά, ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος ο γενικός γραμματέας, Μαρίνος Μουσιούτας, και τα στελέχη, που είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης πέρασαν από το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κόμματος τη θέση τους. Ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές και ο τέως πρόεδρος του κόμματος, δεν κατάφεραν να πείσουν για παραμονή στο υπουργικό, υπό αυστηρούς όρους προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ads

Πάντως, σήμερα Πέμπτη, δεν είναι βέβαιο πως θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις.  Αν το ΔΗΚΟ ταχθεί υπέρ, το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφιστεί, πράγμα που ενδεχομένως έχει συνέπειες στην εκταμίευση της τρίτης δόσης οικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και αναμένεται να θέσει τα θέματα των εγγυήσεων, των εποίκων, το εδαφικό και την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του ο Κουντρέτ Οζερσάϊ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιο Μητσιάλη.