Πολλαπλή πίεση για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης ασκείται από τον ΟΗΕ, την ώρα που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το κυπριακό και, μαζί, και το σκηνικό αποσταθεροποίησης στην Τουρκία.

Ads

Η δυναμική από τις έως τώρα διμερείς διαπραγματεύσεις θα αποτυπωθεί στη νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί – μια συνάντηση, που θα δώσει και το στίγμα των πιθανοτήτων λύσης ή μη στον τελικό γύρο των συνομιλιών μετά τις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, όπως αναγνώρισε χθες το βράδυ και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι με  στρατεύματα και εγγυήσεις «θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης» στο Κυπριακό.

Ειντε: Σημαντικό να γίνει συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Ads

Η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής είναι και οι δύο όροι που βάζει η ελληνική πλευρά για να μετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης – εξ ου, και η χθεσινή δημόσια παρότρυνση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ‘Ειντε, για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. ‘Ειντε, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη τόνισε ότι είναι «σημαντικό» να συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο πριν από την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης, διευκρινίζοντας πάντως ότι τέτοιο ραντεβού δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι είναι δεδομένο πως στην πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα μετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διάσκεψη, στην Γενεύη, είναι δεδομένη.

Τσίπρας: Θα πάρουμε θέση αν γίνει δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικές συντάκτες δήλωνε επίσης ότι δεν υπάρχει κλεισμένη διμερής συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ εξέφραζε προβληματισμό για τον «απρόβλεπτο» χαρακτήρα του Ερντογάν που, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια εκτιμήσεων για την έκβαση στο κυπριακό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, ήταν σαφής σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφισμάτων, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει θέση.  «Θα πάρουμε θέση. Δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Από την πλευρά του στη Λευκωσία, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως οι θέσεις της Κύπρου «είναι κοινές με την ελληνική κυβέρνηση και συνεπώς, θέλω να πιστεύω ότι και η πολιτική ηγεσία θα συνεργαστεί κατά τρόπο που να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, αφού θα έχουν και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις που θα μας φέρουν σε αντίθεση».