Η προοπτική βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία μοιάζει πιθανή μετά την κατάθεση από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Φιόνα Φέιλ πρότασης μομφής κατά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την οποία το κυβερνών κόμμα θεωρεί παραβίαση της τριετούς συμφωνίας υποστήριξης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ.

Ads

Το κόμμα του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ φαίνεται να ετοιμάζεται για εκλογές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φιόνα Φέιλ.

Η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης από το Φιόνα Φέιλ, το οποίο παρέβη μια συμφωνία τριετούς στήριξης της κυβέρνησης.

«Φαίνεται από χθες πως το Φίνε Γκάελ θέλει εκλογές και προετοιμάζεται για αυτές», δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE ο πρόεδρος του Φιόνα Φέιλ, Μάικλ Μάρτιν.

Ads

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ διαβεβαίωσε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τη θέση του Δουβλίνου στις συνομιλίες με τη Βρετανία τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο Μπαρνιέ έγραψε στο τουίτερ πως ενημέρωσε τον Σάιμον Κόβενι για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες η Βρετανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες τον ερχόμενο μήνα σε ένα εύρος θεμάτων που περιλαμβάνουν τη διαχείριση των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, έτσι ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των συνομιλιών που θα επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας.

«Ισχυρή αλληλεγγύη με την Ιρλανδία», έγραψε ο Μπαρνιέ. «Τα ιρλανδικά θέματα είναι θέματα της ΕΕ.»

Ο Κόβενι απάντησε στο τουίτερ: «Ευχαριστώ @MichelBarnier για την επιβεβαίωση της υποστήριξης της ΕΕ με τον Ιρλανδία για το #Brexit».

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η προοπτική εκλογών και μιας περιόδου χωρίς κυβέρνηση ενώ διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι παράλογη και πρόσθεσε πως το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες της πρόκλησης εκλογών.

«Την ώρα όπου θέματα και συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν τα οποία θα επηρεάσουν τη χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες, η προοπτική είτε διεξαγωγής εκλογών είτε ανυπαρξίας κυβέρνησης μετά είναι πραγματικά παράλογη», δήλωσε ο Πάσκαλ Ντόνοχοου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE.