«Κρίσιμο βήμα στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τη Διάσκεψη της Γενεύης, υπογραμμίζοντας πως η λύση αυτή θα πρέπει να στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Κύπρο, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως «φοβικές λογικές και επιθετικές δηλώσεις δεν δίνουν τη λύση στο Κυπριακό». 

Ads

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως «στις δικοινοτικές συνομιλίες συντελείται σημαντική πρόοδος παρά τις κρίσιμες διαφορές».

Όπως αναφέρουν ένα από «θετικά της διάσκεψης αποτελεί η ανταλλαγή χαρτών για πρώτη φορά από το 1974», ενώ «σημαντική πρόοδο αποτελεί και το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα φάση και πλέον μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας». Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά σημαντικό βήμα» και την εκκίνηση από τις 18 Ιανουαρίου -εντός αυτού του πλαισίου- ουσιαστικών συνομιλιών σε διπλωματικό – τεχνικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Σε σταθερό συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε και να καταθέτουμε προτάσεις βασισμένες στις αρχές που έχουμε διακηρύξει ως προς τον τομέα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στον οποίο και εμπλεκόμαστε. Την ίδια στιγμή φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές καταλήγοντας:

Ads

«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε σταθερά την εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο των συνομιλιών, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της η Διάσκεψη της Γενεύης με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού».

Νωρίτερα για «ισχυρό μήνυμα ελπίδας» είχε κάνει λόγο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, υποστηρίζοντας πως «αυτή η μακροχρόνια διένεξη μπορεί τώρα να λήξει και να υπάρξει μία ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος με μία διευθέτηση για την ασφάλεια που να είναι κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές». Ο Άιντε σημείωσε ότι «υπάρχουν δύσκολα θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και υπάρχει η θέληση για αυτό».

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως «η Τουρκία θα βρίσκεται για πάντα στην Κύπρο», ο Άιντε απάντησε πως έγιναν κάποιες συζητήσεις την Πέμπτη, όχι επί της ουσίας, οι οποίες μπορεί να προκάλεσαν μία αντίδραση, προσθέτοντας πως δεν έχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τη διαδικασία. «Αλλά το σημειώνουμε αυτό (σημ: τη δήλωση Ερντογάν)», ανέφερε.

Πάντως ο ηγέτης των Τουρκοκυπριών Μουσταφά Ακιντζί, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν που προκάλεσαν εκ νέου προβληματισμό για τις διαθέσεις της Τουρκίας, ανέφερε πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται «ταμπού» στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Αν λέμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι ταμπού, ότι δεν μπορούμε ούτε καν να τα συζητήσουμε και ότι όλα θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, αυτό δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας», σημείωσε ο Ακιντζί και πρόσθεσε:

«Οι προτάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως απειλή για την άλλη πλευρά και οι λύσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε η τελική συμφωνία να βρίσκει σύμφωνους τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Καταλήγοντας, ο Ακιντζί τόνισε ότι στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει «να εξευρεθούν οι τρόποι και τα μέσα ώστε και οι δύο κοινότητες αυτού του πανέμορφου νησιού να αισθάνονται ασφαλείς». «Χρειαζόμαστε χρόνο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε μία ημέρα».