Την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο ζητά ομάδα υπεράσπισης των θυμάτων, επιμένοντας πως οι Ισπανοί φορολογούμενοι δεν θα έπρεπε να πληρώνουν άλλο για τη συντήρηση του τάφου του.

Ads

Ο Σύνδεσμος για την Αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης (ARMH) με επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, προσέφερε ακόμη και τις υπηρεσίες του προς την ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει εκταφή και αφαίρεση των λειψάνων του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο από τον τόπο ταφής του στην Κοιλάδα των Πεσόντων (Valle de los Caídos).

Η τοποθεσία, η οποία βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη, προοριζόταν αρχικά από τον Φράνκο ως μνημείο για όσους έχασαν τη ζωή τους στον ισπανικό εμφύλιο (ο οποίος έληξε το 1939 οπότε ο Φράνκο επέβαλε μία στυγνή δικτατορία που κράτησε τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες).

image

Ads

Στη συνέχεια, ο Φράνκο τάφηκε εκεί -το 1975-. Έκτοτε παρέμεινε ένα αμφιλεγόμενο μνημείο, στο οποίο υποστηρικτές του εξακολουθούν ακόμη να συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τη μνήμη του δικτάτορα.

Ο Σύνδεσμος ARMH υποστηρίζει ότι τώρα πρέπει να γίνει εκταφή του Φράνκο και τα λείψανα του να μεταφερθούν κάπου αλλού, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην υποχρεώνονται πλέον να πληρώνουν για τα έξοδα για τη συντήρηση του τάφου.

«Πιστεύουμε ότι το κράτος υποβάλλει τα θύματα της δικτατορίας σε μια μορφή κακομεταχείρισης και ταπείνωσης υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν μέσω φόρων για τον τάφο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, που διατηρείται μέσω δημοσίων πόρων» έγραφε η ανακοίνωση.

image

Το σκληρό καθεστώς του Φράνκο περιλάμβανε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας και εκτελέσεων, κυρίως εκείνων που ήταν αντίθετοι ιδεολογικά και πολιτικά.

Πολιτικοί κρατούμενοι όσοι εργάστηκαν για την κατασκευή του

Ένα μέρος των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εργαστούν για την κατασκευή του μνημείου στην Κοιλάδα των Πεσόντων ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στο καθεστώς του Φράνκο.

image

«Είναι προσβολή τα θύματα των πιο φρικτών εγκλημάτων να πρέπει να χρηματοδοτούν με τους φόρους τους ένα μαυσωλείο που κρύβει την ιστορία των σκλάβων οι οποίοι αναγκάστηκαν να το χτίσουν και που χρησιμοποιήθηκε για να δοξάσει αυτών που ευθύνεται για τη βίαιη εξαφάνιση 114.226 πολιτών», δήλωσε η ομάδα υπεράσπισης.

Η ομάδα έχει εργαστεί την τελευταία δεκαετία για την συλλογή μαρτυριών θυμάτων του Φράνκο και στον εντοπισμό εκείνων που θάφτηκαν στους ομαδικούς τάφους.

image

Να αλλάξουν τα ονόματα των δρόμων

Την ίδια ώρα, ομάδες υπεράσπισης των θυμάτων πιέζουν για περαιτέρω διερεύνηση των εγκλημάτων και την αφαίρεση των συμβόλων της δικτατορίας, συμπεριλαμβανομένων των αγαλμάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς και την αλλαγή των ονομάτων πόλεων και οδών.

Πηγή: The Local