Προκλητικός για ακόμα μία φορά ως προς την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών εμφανίστηκε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως όχι μόνον υπεραμύνεται της κατασκευής του φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, αλλά και ότι η κυβέρνησή του, εάν χρειαστεί, θα κάνει το ίδιο και στα σύνορα με την Κροατία.

Ads

«Θα καταλήξουμε μειονότητα στην ίδια μας την ήπειρο. Η Ουγγαρία δεν θέλει μουσουλμάνους», δήλωσε ο Ορμπάν μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του, ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στην Ελλάδα για τη συρροή προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη.

«Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για τα δεινά στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας», ανέφερε ο Όρμπαν, αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού προσφύγων που διέρχονται από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ και συνεχίζουν προς τα βόρεια.

«Τώρα μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά τον επόμενο χρόνο θα μιλάμε για εκατομμύρια και δεν θα υπάρχει τέλος. Ξαφνικά, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε γίνει μειονότητα στην ίδια μας την ήπειρο», συνέχισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ads

«Μην επικρίνετε την Ουγγαρία επειδή κάνει αυτό που είναι υποχρεωμένη να κάνει», υποστήριξε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως «η Βουδαπέστη ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ».

«Δεν θέλουμε τις συνέπειες του να έχουμε μεγάλο αριθμό μουσουλμανικών κοινοτήτων. Δεν το θέλουμε, και πιστεύω ότι έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων» επανέλαβε αρκετές φορές, επικαλούμενος την ουγγρική ιστορική εμπειρία.

Τέλος, επέκρινε έντονα την «αποτυχημένη» πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και υποστήριξε ότι η μαζική έλευση μεταναστών απειλεί τις «χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, ενώ ως προς το πρόβλημα της υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων «δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά γερμανικό».