Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε στη Δρέσδη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ισλαμοφοβικού, ξενοφοβικού κινήματος Pegida, με στόχο να καταγγείλουν τη μαζική άφιξη προσφύγων στην Ευρώπη.

Ads

Οι συγκεντρωμένοι -στην πλειονότητά τους άνδρες- κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον των προσφύγων και γερμανικές σημαίες. Η αστυνομία δεν έδωσε κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που κατέκλυσαν τη Νόιμαρκτ, την κυριότερη τουριστική πλατεία της πόλης.

«Έχουμε δικαίωμα στη γερμανική πατρίδα μας και στη γερμανική κουλτούρα μας», έγραφε ένα πανό.

«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να φύγουν από τη Γερμανία, εκτός από τους πρόσφυγες πολέμου αλλά αυτοί δεν είναι πολλοί”, υποστήριξε ένας άνδρας ο οποίος είπε ότι συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του Pegida από την αρχή, τον Οκτώβριο του 2014.

Ads

«Εγώ δεν είμαι δεξιός αλλά φοβάμαι. Φοβάμαι τον εξισλαμισμό, σκέφτομαι τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άλλος άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Φρανκ.

Ο ιδρυτής του Pegida Λουτς Μπάχμαν, ο οποίος κατηγορείται στη Γερμανία για υποκίνηση μίσους, θα είναι ο τελευταίος ομιλητής στη συγκέντρωση.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις του Pegida στη Δρέσδη, που οργανώνονταν πάντα τις Δευτέρες, συγκέντρωναν χιλιάδες κόσμο. Μετά τις επιθέσεις εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, τον περασμένο Ιανουάριο, οι διαδηλωτές άγγιξαν ακόμη και τις 25.000. Στη συνέχεια όμως η δημοτικότητα του κινήματος άρχισε να φθίνει, κυρίως όταν δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία του Μπάχμαν μεταμφιεσμένου σε Αδόλφο Χίτλερ.

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως οι διαδηλώσεις αρχίζουν και πάλι να διογκώνονται. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, στις 28 Σεπτεμβρίου, 7.000-10.000 Γερμανοί συγκεντρώθηκαν στη Δρέσδη για να διαδηλώσουν κατά των μεταναστών, της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στην προσφυγική κρίση.

Σήμερα, ένα πλακάτ έγραφε: «Ένοχη! Η Μέρκελ διαπράττει την εθνοκτονία του γερμανικού λαού».