Οι απειλές Ερντογάν για τη μη συνέχιση των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ δεν πτοούν την Exxon Mobil το γεωτρύπανο της οποίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου Κύπρου», έφτασε στο σημείο της γεώτρησης το βράδυ της Κυριακής, ακολουθώντας πορεία από τα νότια όρια της ΑΟΖ και ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας τις τελικές ετοιμασίες για τη γεώτρηση.

Ads

Η έναρξη των πραγματικών γεωτρητικών εργασιών αναμένεται μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, γεγονός που θα σημάνει μια σημαντική διπλωματική νίκη της Λευκωσίας και ήττα του Ερντογάν που πιέζει όλο αυτό το διάστημα εκτοξεύοντας απειλές  ώστε να μην γίνει καμία έρευνα αν δεν συμμετέχει και η Τουρκία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η προηγούμενη προσπάθεια για έρευνες από την ιταλική ΕΝΙ στέφθηκαν με αποτυχία, όταν τα τουρκικά πλοία απέκλεισαν το σημείο που θα έκανε γεώτρηση η ιταλική εταιρεία χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει η Ρώμη. Αποτέλεσμα ήταν το πλοίο τελικά να αναχωρήσει άπρακτο από το οικόπεδο που έχει νοικιάσει για έρευνες. Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil αντίθετα βρίσκεται υπό την διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αναφέρουν οι πληροφορίες του Φιλελεύθερου, χωρίς αυτό να γίνεται με τρόπο που να «βγάζει μάτι».

Το πρωί της Δευτέρας, ομάδα εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας από υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την επικείμενη έναρξη της πρώτης γεώτρησης της ExxonMobil – Qatar Petroleum επισκέφθηκε το γεωτρύπανο Stena Icemax με την πρώτη πτήση ελικοπτέρου, που θα συνδέει τις επόμενες εβδομάδες το αεροδρόμιο Λάρνακας με το γεωτρύπανο, για μεταφορά προσωπικού.

Επιστρέφοντας από το Παρίσι και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε τα εξής:

Ads

«Λέμε στους φίλους μας (Έλληνες, Κύπριους, Αμερικανούς) τα απαραίτητα: μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί» και πρόσθεσε: «Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την ExxonMobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”. Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια», ανέφερε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως για τη δουλειά αυτή η Τουρκία θα έχει δύο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών.