Ο Ιωάννης Παύλος Β’ διατήρησε επί 32 χρόνια μια «έντονη» συναισθηματικά φιλία με μια έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών, φιλόσοφο, την Αμερικανίδα πολωνικής καταγωγής Ανα Τερέζα Τιμιενιένσκα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο παράβασης του όρκου αγνότητας που είχε δώσει, σύμφωνα με επιστολές που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που θα προβάλει απόψε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ads

Οι επιστολές αυτές «είναι το πιο εκπληκτικό παράθυρο στην ιδιωτική ζωή ενός εκ των διασημότερων προσώπων της ιστορίας», είπε ο Εντουαρντ Στούρτον, ο δημοσιογράφος του BBC που κάνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το οποίο θα αποτελέσει το θέμα της εκπομπής Panorama.

image

Περισσότερες από 350 επιστολές γραμμένες από τον Ιωάννη Παύλο Β’ στην Ανα Τερέζα Τιμιενιένσκα, βρέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας που τις είχε αγοράσει από την ίδια την Τιμιενιένσκα το 2008, αντί επταψήφιου ποσού, όπως γράφει χαρακτηριστικά το BBC.

Ads

image

«Αγαπημένη μου Τερέζα…»

«Αγαπημένη μου Τερέζα, έλαβα τις τρεις επιστολές. Γράφεις ότι είσαι συντετριμμένη αλλά δεν μπόρεσα να βρω καμιά απάντηση στα λόγια αυτά», γράφει το 1976 ο τότε 56χρονος Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, ο μελλοντικός Ιωάννης Παύλος Β’, χαρακτηρίζοντας την παραλήπτρια της επιστολής του «δώρο Θεού».

image

«Ήταν περισσότερο από φίλοι, αλλά λιγότερο από εραστές», είπε ο Στούρτον αναφέροντας ότι στις επιστολές αυτές δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη παράβασης του όρκου αγνότητας του Ιωάννη Παύλου Β’. Η αλληλογραφία δείχνει «μια μάχη για να συγκρατηθεί κάτι που ήταν σίγουρα μια πολύ δυνατή συναισθηματικά σχέση».

image

Η πρώτη επιστολή χρονολογείται το 1973, έτος της συνάντησης της Ανα-Τερέζα Τιμιενιένσκα και του Κάρολου Ιωσήφ Βοϊτίλα (ο οποίος τότε ήταν αρχιεπίσκοπος στην Κρακοβία) και η τελευταία γράφτηκε μερικούς μήνες πριν από τον θάνατο του Ποντίφικα, το 2005.

image