Το ανοιχτό ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με γερμανικά μέσα, φέρεται να έχει επιλέξει να πει «Auf Wiedersehen» στο Ταμείο. 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, μέχρι το Eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν αποφασίσει εάν θα συμμετέχει τελικά το ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Από τη μία το Ταμείο ζητάει άμεσα συμφωνία για τα επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου. Από την άλλη η Κομισιόν διαμηνύει πως αυτό το ζήτημα θα χρειαστεί μήνες. 

Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση η Καγκελάριος θα προτιμούσε να απαλλαγεί από την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, όπως γράφει η Deutsche Welle, επικαλούμενη το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, και εξηγεί: «Αφενός τα ποσά που διαθέτει το Ταμείο, ήτοι 1,6 δις, είναι αμελητέα ως προς το συνολικό ύψος του τρίτου μνημονίου και αφετέρου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM έχει αποκτήσει πλέον σημαντική εμπειρία στη διάσωση χωρών και δεν χρειάζεται απαραιτήτως την αρωγή των ειδικών του Ταμείου».

Εντούτοις ήταν η ίδια η Α. Μέρκελ και ο πρώην υπουργός της Β. Σόιμπλε που επέμεναν τόσο σθεναρά στη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαιτίας της εμπειρίας του και κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκεί για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν και ο όρος που είχαν θέσει οι Γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας. Υπό την έννοια αυτή η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει εξελιχθεί για την καγκελάριο σε δίκοπο μαχαίρι: Η συμμετοχή του ΔΝΤ συνεπάγεται μεγάλη ελάφρυνση χρέους την οποία απορρίπτει αναφανδόν η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες. Από την άλλη πλευρά, εφόσον τελικώς δεν συμμετάσχει, τότε η Α. Μέρκελ θα αθετήσει την υπόσχεσή της προς τους βουλευτές της.

Το «μικρότερο κακό»

Η Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι η Α. Μέρκελ θα προτιμήσει τελικά το «μικρότερο κακό» που εν προκειμένω σημαίνει αθέτηση της υπόσχεσης για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Διότι η εναλλακτική επιλογή, το να δεχτεί εκτεταμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως αξιώνει το Ταμείο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τους εθνολαϊκιστές και τους Φιλελεύθερους. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Μέρκελ και Σολτς έχουν ήδη καταλήξει στη γραμμή τους και επιδιώκουν μια «ήρεμη λύση».

Όμως όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle και αυτή η επιλογή ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στη Μέρκελ. Ο λόγος, όπως αναφέρει, είναι πως η αποχώρηση του ΔΝΤ θα οδηγούσε πιθανότατα σε «μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους που ίσως να μην ικανοποιήσει τις αγορές» και «να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια». Κάτι τέτοιο, σημειώνεται, θα εγκυμονούσε κινδύνους και για την ίδια την καγκελάριο, καθώς αν υπάρξει «μια προληπτική γραμμή στήριξης αυτή θα μεταφραστεί από την αντιπολίτευση, όπως συμβαίνει ήδη, ως ένα υφέρπον νέο πακέτο διάσωσης και πιθανή έγκρισή του από τη γερμανική Βουλή θα μπορούσε να εξελιχθεί για την Α. Μέρκελ σε εφιάλτη».