Ενώ η σύνοδος G20 στο Αμβούργο είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι Russia Today για τη σύνοδο και τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην πόλη.

Ads

Οι διαδηλώσεις φαίνεται να είναι πιο έντονες αυτή τη φορά. Γιατί νομίζετε πως συμβαίνει αυτό;

Υπάρχει παγκόσμια μια αίσθηση που διαρκώς αυξάνεται ότι οι συγκεκριμένοι ηγέτες ή οι περισσότεροι από αυτούς υπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του 1% του πληθυσμού. Ενώ το 99% γίνεται φτωχότερο το 1% γίνεται πλουσιότερο. Σήμερα εκπροσωπούνται οι 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Αν δείτε όμως, τι συμβαίνει σε καθεμία από αυτές τις χώρες ξεχωριστά, οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι, δεν είναι χαρούμενοι και δεν είναι πλούσιοι. Παρατηρείται ένας θυμός που συνεχώς μεγαλώνει ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Τα αιτήματά τους όμως θα ικανοποιηθούν έτσι όπως αντιδρούν κάποιοι από αυτούς;  Είναι αυτός ο σωστός τρόπος; Γιατί είδαμε νωρίτερα εικόνες μιας μητέρας που πήγε στο σχολείο να πάρει το γιο της, άφησε το αυτοκίνητο της για να το κάνει κι όταν επέστρεψε το βρήκε στάχτη. Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να έχουν την κοινή γνώμη με το μέρος τους, έτσι δεν είναι;

Ads

Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη. Υπάρχουν κατηγορίες κι από τις δυο πλευρές. Κάποιοι λένε ότι η αστυνομία ξεκίνησε τα επεισόδια ενώ άλλοι ότι φταίνε οι διαδηλωτές. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι γιατί έχουν συγκεντρωθεί τόσοι άνθρωποι – πολύ περισσότεροι απ’ ότι στις προηγούμενες συνόδους G20 – και ιδιαίτερα γιατί τόσο πολλοί από αυτούς είναι νέοι. Γιατί παντού – και στη Γερμανία – οι άνθρωποι, οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρόκειται να ζήσουν χειρότερα απ΄ότι οι γονείς και οι παππούδες τους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γι’ αυτόν το λόγο είναι θυμωμένοι και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό – αντί να τους καταδικάζουμε πρέπει να τους καταλάβουμε.

Πιστεύετε ότι ήταν σωστή η επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ να φιλοξενήσει τη σύνοδο στο Αμβούργο, γνωρίζοντας τη δύναμη του αριστερού αισθήματος που έχει η πόλη; Ξέραμε ότι θα βλέπαμε σκηνές βίας αλλά και ειρηνικών διαμαρτυριών. Γιατί δεν επιλέχθηκε μια πιο ήσυχη περιοχή;

Νομίζω η κατάσταση θα ήταν παρόμοια σε οποιαδήποτε μεγάλη γερμανική πόλη γιατί οι νεαροί Γερμανοί αντιμετωπίζουν κι αυτοί τις ίδιες διακρίσεις, τα ίδια κακοπληρωμένα συμβόλαια εργασίας και θα ζήσουν επίσης χειρότερα από τους γονείς τους. Δεν ξέρω πού θα διεξαχθεί η σύνοδος την επόμενη φορά, αλλά αν οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου θέλουν να πραγματοποιηθεί σε ειρηνικό κλίμα, μάλλον πρέπει να βρουν ένα έρημο νησί. Αλλιώς, πρέπει να κοιτάξουν την αλήθεια κατάματα, ν’ αλλάξουν τις πολιτικές τους και να προσφέρουν παντού στο κόσμο και κύρια στους νέους, τα αγαθά της κοινωνική δικαιοσύνης και της ευημερίας.