Η αιματηρή επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, οι αντιδράσεις για το τραγικό γεγονός και η ανεπαρκής κάλυψη από τα ΜΜΕ ενός ακόμη πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Russia Today και κατά την οποία εξέφρασε τη λύπη του τόσο για το γεγονός καθαυτό όσο και για την έλλειψη αλληλεγγύης που παρατηρήθηκε.
 
Όπως ακούσαμε η Ρωσία δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια συμπόνια που αντιμετωπίστηκαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα φανταζόταν κανείς ότι στο πλαίσιο του παγκόσμιου αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα είχε την δυτική αν όχι την παγκόσμια αλληλεγγύη μετά από αυτήν την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.
 
Το ίδιο περίμενα κι εγώ γιατί πρόκειται για ζήτημα διεθνούς αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι πεθαίνουν είτε πεθαίνουν στο Παρίσι, στην Ουάσινγκτον ή στην Αγία Πετρούπολη. Δυστυχώς όμως, η Δύση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά ακόμη και στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Κι αυτό που είναι επαίσχυντο και γελοίο είναι να πιθανολογεί κανείς ότι είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Είναι μια θεωρία συνωμοσίας, όπως ότι ο Πρόεδρος Μπους βρισκόταν πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του. Κάθε κυβέρνηση στον κόσμο, κάθε πρόεδρος στον κόσμο, δημοκράτης ή όχι, χρειάζεται σταθερότητα. Κανείς — ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Ολάντ, ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται την αστάθεια ή το φόβο που προκαλεί μια τρομοκρατική επίθεση.
 

Στέλιο, παρατηρούμε πως τα κοινωνικά δίκτυα, το Facebook, το Twitter, έχουν πλημμυρίσει από μηνύματα συμπάθειας, συμπόνιας κι αλληλεγγύης. Εσύ βρίσκεσαι εκεί, στην Ευρώπη. Πώς είναι η κάλυψη από τα ΜΜΕ αυτής της επίθεσης στην Αγία Πετρούπολη;
 
Περίμενα πως το θέμα θα είχε μεγαλύτερη κάλυψη. Περίμενα ότι οι τίτλοι θα ήταν αφιερωμένοι στην επίθεση στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για μια ιστορική πόλη, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος τρομοκρατών και περίμενα την ίδια κάλυψη που είχαν οι προηγούμενες επιθέσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Αυτό δε συνέβη. Δεν ξέρω, μπορούμε ίσως να καταλάβουμε ή να υποθέσουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Περιμένω πάντως, ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα θα αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα της Αγίας Πετρούπολης.
 
Κατά τις περσινές επιθέσεις στο Παρίσι, είχαμε ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο Νετανιάχου, ή η Άνγκελα Μέρκελ, που πήγαν όλοι στο Παρίσι και πραγματοποίησαν πορεία στις κεντρικές λεωφόρους για λόγους δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης, για τις φωτογραφίες και τις κάμερες. Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να περιμένουμε πως οι ηγέτες του κόσμου θα έρθουν και στην Αγία Πετρούπολη για ένα ανάλογο κόλπο δημοσίων σχέσεων;
 
Δεν το γνωρίζω αυτό. Εξαρτάται επίσης από την ρωσική κυβέρνηση — αν ο Πρόεδρος Πούτιν επιθυμεί να διοργανώσει μια τέτοια εκδήλωση θα πρέπει να τους καλέσει όλους κι έπειτα θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση τους.

Ads