Την εκτίμηση πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ένα αναπόφευκτο σενάριο εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Εθνικό Ραδιόφωνο της Ιρλανδίας (RTE) και στον δημοσιογράφο Κιάραν Κάσσιντι.

Ads

Ερωτηθείς για το εάν οι εκλογές στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτες ο Στ. Κούλογλου απάντησε: «Από ό,τι φαίνεται, ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλες απώλειες κατά την ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, Και αν όντως είναι έτσι, ο Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή. Γιατί θα έχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας μέσα σε δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ενώ χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους όρους, τα μνημόνια και τα πακέτα λιτότητας, γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα από εκείνη που είχαμε τα τελευταία πέντε έξι χρόνια».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «κύριο του πολιτικού παιχνιδιού», επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «παραμένει λαοφιλής επίσης στις εθνικές δημοσκοπήσεις, Έχει τη στήριξη ενός 75% του λαού, κάτι που είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες και οικονομικά προβλήματα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο RTE

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο RTE

Ads

RTE: Η σύνοδος του Eurogroup έδειξε ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης. Σας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση αυτό;

Κούλογλου: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα γιατί όχι μόνο το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό, αλλά και οι όροι εφαρμογής του προγράμματος είναι πολύ σκληροί επίσης. Για παράδειγμα, τα χρήματα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δε θα παραμείνουν στην Ελλάδα  αλλά στα χέρια των δανειστών. και θα δοθούν στην Ελλάδα κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, Δεν ξέρουμε ακόμα ποιες θα είναι αυτές. Επομένως θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή όμως, ήταν η μόνη λύση

RTE: Προφανώς οι όροι είναι πολύ σκληροί για ορισμένα μέλη του κόμματος, 31 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ είχαμε 11 αποχές. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες;

Κούλογλου: Από ό,τι φαίνεται, ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλες απώλειες κατά την ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, Και αν όντως είναι έτσι, ο Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή. Γιατί θα έχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας μέσα σε δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ενώ χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους όρους, τα μνημόνια και τα πακέτα λιτότητας, γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα από εκείνη που είχαμε τα τελευταία πέντε έξι χρόνια.

RTE: Ποιο θα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών;

Κούλογλου: Αυτή τη στιγμή, ο Τσίπρας είναι ο κύριος του παιχνιδιού και πιστεύω ότι θα κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία. Ενώ οι αντίπαλοί του μέσα και έξω από το κόμμα δεν μπορούν να τον ανταγωνιστούν. Ο Τσίπρας παραμένει λαοφιλής επίσης στις εθνικές δημοσκοπήσεις, Έχει τη στήριξη ενός 75% του λαού, κάτι που είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες και οικονομικά προβλήματα. Ο κόσμος στηρίζει τον Τσίπρα γιατί βλέπει ότι παρά την αποτυχημένη προσπάθεια να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού κατέβαλε μια ειλικρινή προσπάθεια και έμεινε πιστός στην υπόσχεσή του, για μια καλύτερη συμφωνία. Διαπραγματεύτηκε σκληρά και προσπάθησε πολύ. Αυτό ο κόσμος το είδε θετικά, αν λάβετε υπόψη τους άλλους πρωθυπουργούς  στο παρελθόν, οι οποίοι με το που ανέβαιναν στην εξουσία αθετούσαν τις υποσχέσεις τους. Ο Τσίπρας προσπάθησε πολύ σκληρά. Κι αυτό οι πολίτες του το αναγνωρίζουν. Πώς εξηγείται αυτή η δημοφιλία με τόση διάσταση μέσα στο κόμμα λόγω της συμφωνίας; Μέσα στο κόμμα υπήρξαν αρκετές αρνητικές ψήφοι, αυτό όμως δεν αντιπροσωπεύει την ίδια διάσταση μέσα στην κοινωνία. ούτε καν μέσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια παράταξη μέσα στο κόμμα, η οποία εμμένει στην ιδεολογία της, αλλά δεν αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων, ενώ δεν έχουν κάποια πολιτική φυσιογνωμία που να μπορεί να ανταγωνιστεί τον Τσίπρα.

RTE: Η απομάκρυνση του Βαρουφάκη από το πεδίο ήταν αποφασιστική για τη συμφωνία. Τι πιστεύεις εσύ;

Κούλογλου: Ο Βαρουφάκης ίσως να έκανε κάποια προσωπικά λάθη και το στιλ του να ήταν διαφορετικό από αυτό των άλλων πολιτικών, αλλά χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν πρόσχημα από τους πιστωτές για να μη γίνει η συμφωνία. Έπαιξαν το χαρτί του Βαρουφάκη, γιατί έπαιζαν με το χρόνο. Γιατί ο καιρός περνούσε και η κυβέρνηση ήταν υπό όλο και περισσότερη πίεση. Το λάθος του Βαρουφάκη ήταν ότι δε συνειδητοποίησε εγκαίρως ότι οι πιστωτές χρησιμοποιούσαν τη συμπεριφορά του ως πρόσχημα για σαμποτάζ της συμφωνίας. Οπότε ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε αμέσως μετά το δημοψήφισμα, μετά το όχι του δημοψηφίσματος και τη νίκη της κυβέρνησης, παραιτήθηκε για να δείξει στους πιστωτές ότι ήθελε να κλείσει ο Τσίπρας μια συμφωνία. Τότε κατέστη σαφές ότι ο Βαρουφάκης χρησίμευε ως πρόσχημα, γιατί ακόμα και μετά την παραίτηση, οι πιστωτές έγιναν ακόμα σκληρότεροι από ό,τι ήταν πριν το δημοψήφισμα και την αποχώρηση Βαρουφάκη.

RTE: Είχες επικρίνει στο παρελθόν την έλλειψη στήριξης στην Ελλάδα από την Ιρλανδία, Κοιτάζοντας πίσω, τι πιστεύεις τώρα γι αυτό;

Κούλογλου: Θέλαμε περισσότερη στήριξη από την Ιρλανδία και από τις χώρες του νότου της Ευρώπης, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία που υποφέρουν εξίσου από τα πακέτα λιτότητας, τα οποία ωφελούν μόνο τις πλούσιες χώρες του βορρά. Περιμέναμε επίσης περισσότερη στήριξη από τη Γαλλία και την Ιταλία, που έχουν παρόμοια προβλήματα και θα έχουν την ίδια τύχη με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία στο εγγύς μέλλον. Δυστυχώς δε συνέβη αυτό. Οι νέοι της Ελλάδας, της Ισπανίας και άλλων χωρών του νότου, φεύγουν από τις χώρες τους. Αυτή είναι μια απίστευτη απώλεια εγκεφάλων. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και το ελληνικό κράτος, και το ίδιο ισχύει και για την Ιρλανδία, και για άλλες χώρες, πληρώνουν πολλά για να σπουδάσουν οι νέοι αυτοί στη χώρα τους.

Κι αυτό το δυναμικό και καταρτισμένο προσωπικό φεύγει για να πάει στην Ολλανδία ή τη Γερμανία. Κι αυτό είναι μια στρατηγική ήττα, μια ζημία για όλους μας. Φυσικά αυτό δε λαμβάνεται υπόψη, όταν μιλάμε για συμφωνίες και λοιπά, υπονομεύει, ωστόσο, το μέλλον μας. Νομίζω ότι κάποιες πλούσιες χώρες που κυριαρχούν στην Ευρώπη, το κάνουν επίτηδες. Χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ, δέχονται νέους και ταλαντούχους ανθρώπους. Αυτό είναι, πιστεύω, ένας βασικός λόγος γιατί η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι απαραίτητη.

RTE: Στέλιο σε ευχαριστούμε πολύ που μίλησες μαζί μας.