«Είναι θετικό το γεγονός ότι οδεύουμε προς το να απαγορεύσουμε τα ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα στην Ευρώπη. Είναι όμως μόνο μια συμβολική πράξη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην σχετική συζήτηση.

Ads

Όμως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω πρέπει να δούμε τις ρίζες της ακροδεξιάς και του ναζισμού στην σημερινή Ευρώπη, ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Είδαμε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, στην Γερμανία πιο πρόσφατα, στην Γαλλία και αλλού. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολιτικό φαινόμενο πρέπει να δούμε τις αιτίες που το προκαλούν. Αυτές είναι οι πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί και οι κοινωνικές αδικίες που έχουν αναπτυχθεί. Αυτά προκαλούν μεγάλη ανασφάλεια και οργή στον ευρωπαϊκό πληθυσμό στρέφοντας ανθρώπους από λαϊκά στρώματα και εργαζόμενους προς την ακροδεξιά. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική μια κοινωνική και δίκαιη Ευρώπη που να εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια στους πολίτες τους».

Την ομιλία του Στέλιου Κούλογλου σχολίασε ο ευρωβουλευτής Jaromír Štětina του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Τσεχία υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ κομουνιστικών και φασιστικών καθεστώτων, πως τα κομουνιστικά καθεστώτα επίσης προκάλεσαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων και πως με αυτό το σκεπτικό θα «πρέπει να καταργήσουμε και τα κομουνιστικά σύμβολα».

«Τη διαφορά μεταξύ των ναζιστικών συμβόλων και των κομουνιστικών συμβόλων μπορείτε να την δείτε σε μια φωτογραφία και μόνο: Όταν ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το Βερολίνο το 1945. Μια διαφορετική σημαία, που κρατούσαν στρατιώτες, απελευθέρωσε το Βερολίνο και έριξε τον Χίτλερ και τους ναζί, που έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτέλεσαν στα κρεματόρια δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτή η σημαία είχε επάνω της το σφυροδρέπανο. Επομένως δεν μπορείτε να βάλετε το ένα δίπλα στο άλλο», ανταπάντησε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου.