Δριμύτατη κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους ως προς τη στάση τους απέναντι στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ασκεί, μέσω συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του BBC, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ζητούν συνέχεια από την Ελλάδα να δείξει υπευθυνότητα και να σεβαστεί τις συμφωνίες, και μπροστά σε αυτό το μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Τι είδους ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή; Η Ευρώπη καταρρέει».

Ads

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η Ελλάδα, αν και οργάνωσε ταχύτατα ένα δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης, δεν φάνηκε το ίδιο οργανωτική ως προς το ζήτημα των μεταναστών Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Για το δημοψήφισμα χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές. Με τον αριθμό των μεταναστών όμως να αυξάνεται κάθε μέρα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αν λάβετε υπόψη και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης».

Ο Στ. Κούλογλου τονίζει – μεταξύ άλλων – πως το μεταναστευτικό είναι ένα μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. «Διότι δυο χώρες δεν μπορούν να αντέξουν ένα πρόβλημα, το οποίο είναι ευρωπαϊκό. Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη. Κι όχι να κατηγορούμε την Ελλάδα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ακούστε τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο ραδιόφωνο του BBC

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

BBC: Για την ελληνική αντιμετώπιση του ζητήματος μαζί μας σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Ads

Κούλογλου: Εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση βρίσκεται υπό σκληρή πίεση, στις τράπεζες εξακολουθεί ο έλεγχος κεφαλαίων, επομένως η κυβέρνηση δεν είχε το χρόνο να ρυθμίσει και αυτό το πρόβλημα, το οποίο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

BBC: Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσατε ταχύτατα και αποτελεσματικά σε μια εβδομάδα, ένα δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης αλλά δε μπορείτε να είστε εξίσου οργανωτικοί και στο θέμα των μεταναστών;

Κούλογλου: Για το δημοψήφισμα χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές. Με τον αριθμό των μεταναστών όμως να αυξάνεται κάθε μέρα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αν λάβετε υπόψη και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης.

BBC: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει ευθύνη για τις δυσχερείς συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες;

Κούλογλου: Ας αφήσουμε μια στιγμή την Ελλάδα και ας δούμε τι γίνεται στη Λαμπεντούζα, στην Ιταλία. Η  Ιταλία δε βρίσκεται σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση όσο η Ελλάδα αλλά κι εκεί αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Γιατί; Διότι δυο χώρες δε μπορούν να αντέξουν ένα πρόβλημα το οποίο είναι ευρωπαϊκό. Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη. Κι όχι να κατηγορούμε την Ελλάδα.

BBC: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξέρει ότι η Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι πρέπει να υπάρξει βοήθεια από την Ευρώπη. Λένε, ωστόσο, ότι οι αρχές στην Ελλάδα, στα νησιά τα οποία επισκέφτηκαν, δεν ήθελαν να αναλάβουν ευθύνες και επέρριπταν ευθύνες σε άλλους, υπάρχει μια παράλυση σε ότι αφορά την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος κι αυτό είναι ένα ελληνικό πρόβλημα.

Κούλογλου: Έχω επισκεφτεί κι εγώ όλα αυτά τα νησιά τους τελευταίους μήνες και συναντήθηκα με ντόπιους που καταβάλλουν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

BBC: Λέτε ότι η κριτική της Ύπατης Αρμοστείας είναι άδικη;

Κούλογλου: Δεν ξέρω αν είναι δίκαιη ή όχι, σίγουρα κάποια πράγματα πρέπει να βελτιωθούν σε οργανωτικό επίπεδο. Δείτε όμως τι γίνεται την ίδια στιγμή στην Ιταλία. Η Λαμπεντούζα είναι ένα χάος.

BBC: Το κακό κλίμα που προκλήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και ορισμένους εταίρους σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο τώρα για την Ελλάδα να στραφεί προς την Ευρώπη για βοήθεια ως προς αυτό το ζήτημα;

Κούλογλου: Ζητούν συνέχεια από την Ελλάδα να δείξει υπευθυνότητα και να σεβαστεί τις συμφωνίες, και μπροστά σε αυτό το μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Τι είδους ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή; Η Ευρώπη καταρρέει. Αυτό βλέπω εγώ.