Σε debate με θέμα το προσφυγικό ζήτημα συμμετείχε ο Στέλιος Κούλογλου στο πλαίσιο της εκπομπής Talking Europe της δημοσιογράφου Eve Irvine στο κανάλι France24. στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος οι ευρωβουλευτές, Laura Ferrara (EFDD, Ιταλία), Ryszard Czarnecki (ECR, Πολωνία) και Christofer Fjellner (ΕΡΡ, Σουηδία).

Ads

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι εντυπωσιακό πώς ορισμένα κράτη-μέλη παραβιάζουν τις συμφωνίες για το προσφυγικό χωρίς καμία κύρωση, ενώ όταν μια χώρα αποκλίνει κατά 0,05% από το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας δέχεται τελεσίγραφα και απειλές και τιμωρείται. Το θέμα είναι ότι το προσφυγικό δεν αφορά χρήματα και τράπεζες κι όταν κάτι δεν αφορά χρήματα και τράπεζες, δεν ενδιαφέρεται κανείς».

Απευθυνόμενος στον Πολωνό συνάδελφό του, ο οποίος υπερασπίστηκε την αρνητική στάση της χώρας του στο θέμα της μετεγκατάστασης, ο Στ. Κούλογλου είπε χαρακτηριστικά:  «Στην Ελλάδα σήμερα φτάνουν εκατό άτομα την ημέρα στα νησιά που μας κάνει χίλια άτομα το μήνα ανά νησί. Αυτό είναι μη-βιώσιμο. Τι θα κάνουμε μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Να τους σκοτώσουμε;».

«Δεν είναι ζήτημα αριθμών αλλά ζήτημα αρχών και σεβασμού σε όσα έχουν συμφωνηθεί», σημείωσε, συνεχίζοντας. «Δε θέλω να κατηγορήσω την Πολωνία γιατί θαυμάζω την πάλη του πολωνικού λαού για ανεξαρτησία. Εδώ όμως πρόκειται για την παραβίαση μίας συμφωνίας που δεν αφορά μόνο την Πολωνία. Αφορά και τη Σλοβακία, την Ουγγαρία όπου οι πολιτικοί παίζουν με το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών».

Σχετικά με τις συμφωνίες για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών  όπως αυτή μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και άλλες που προωθούνται τώρα με τις βορειοαφρικανικές χώρες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν αποτελούν τον κατάλληλο τρόπος διαχείρισης του ζητήματος: «ο περιορισμός των προσφύγων και των μεταναστών δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί. Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι σαν το νερό. Βρίσκουν πάντα τη λύση για να μετακινηθούν γιατί είναι ανάγκη να το κάνουν. Χρειαζόμαστε γενικές συμφωνίες σε παγκόσμια κλίμακα για να μειώσουμε τη φτώχεια και να τελειώνουμε με τους πολέμους. Η Πολωνία συμμετείχε εθελοντικά μαζί με άλλες χώρες στη συμμαχία η οποία οργανώθηκε υπό τον πρόεδρο Μπους το 2003 για να πραγματοποιηθεί η εισβολή στο Ιράκ που δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτοί οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους. Γιατί λοιπόν η Μεγ. Βρετανία, η Πολωνία κι οι άλλες χώρες που συμμετείχαν σ’ αυτή τη συμμαχία δεν αποδέχονται την ιστορική ευθύνη που φέρουν για τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους; ».

Ads

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τα φαινόμενα βίας που εκδηλώθηκαν κατά των μεταναστών σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε κάποια από τα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα, ο Στ. Κούλογλου ανέφερε πως «είναι θαύμα πώς η ακροδεξιά και οι νεοναζί δεν ενισχύονται από αυτήν κατάσταση και πώς ακόμη οι Έλληνες πολίτες, παρά την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, εξακολουθούν να καλοδέχονται τους πρόσφυγες. Υπάρχουν προβλήματα, κυρίως στα νησιά που βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία. Εκεί, φτάνουν κάθε μέρα σε κάθε νησί όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αλλά όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν (από την ΕΕ) για βοήθεια σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν έχουν κρατηθεί».