«Πιστεύω ότι θα γίνει ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία γιατί το πανίσχυρο οικονομικό κατεστημένο δεν θα επιτρέψει την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας», δηλώνει σε συνέντευξή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. 

Ads

Όπως προσθέτει, θα είναι μία εξέλιξη που συμφέρει την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, σημειώνει ότι εάν υπάρξει λύση, η Ελλάδα ξαναγίνεται παράγων σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη ελληνική Βουλή.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πιστεύει ότι λόγω γειτνίασης επιβάλλεται να είναι «οι καλύτερες δυνατές» και ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών θα βρεθεί λύση εντός του κράτους δικαίου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στη Νίνα Μελισόβα για το ΑΠΕ – ΜΠΕ:

Ads

Πόσο κοντά είμαστε σε μία λύση στο Σκοπιανό;

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ από το ξέσπασμα της κρίσης, γιατί και στη γειτονική χώρα υπάρχει κυβέρνηση που διαφοροποιείται από τον εθνικισμό των προηγούμενων, και στην Ελλάδα υπάρχει μία κυβέρνηση που θέλει να λύσει το θέμα. Η επίλυσή του θα τελείωνε έναν μεγάλο κύκλο διπλωματικών αποτυχιών της Ελλάδας στο θέμα, που στο σύνολό τους διαμορφώνουν τη μεγαλύτερη διπλωματική ήττα της χώρας μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Σπαταλήθηκαν απίστευτες δυνάμεις παραμελήθηκαν άλλα πολύ σοβαρότερα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, και στο τέλος 135 χώρες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη, έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Στην ουσία, η σταδιακή κατάρρευση της χώρας ξεκίνησε από τότε σε διεθνές επίπεδο και αντί να γίνουμε μέρος της λύσης του βαλκανικού προβλήματος – είχαμε τότε πόλεμο στα Βαλκάνια- γίναμε μέρος του προβλήματος. Αν υπάρξει λύση, η Ελλάδα ξαναγίνεται παράγων σταθερότητας σ” αυτήν την ταραγμένη περιοχή. Παράλληλα, με την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και το τέλος των μνημονίων, ξαναποκτά την αίγλη της. Μέχρι τώρα, ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοι της Ελλάδας γέλαγαν μαζί μας με αφορμή το Μακεδονικό, γιατί όλοι γνώριζαν ότι ήταν αποτέλεσμα πολιτικών μικροπαιγνιδιών στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Και η άλλη πλευρά υποστήριζε επί χρόνια ακραίες θέσεις.

Υπήρχαν ακραίες φωνές μετά την Προεδρία Γκλιγκόροφ, ο οποίος ανήκε στην παλιά γιουγκοσλαβική σχολή και ήταν ένας μετρημένος ηγέτης, υπήρχαν τότε πολλές δυνατότητες συμφωνίας, άλλωστε είχε υπάρξει κατάληξη σε μία φόρμουλα σύνθετης ονομασίας, την οποία η ελληνική πλευρά απέρριψε λόγω εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ και του κλίματος που η ίδια είχε δημιουργήσει στη χώρα. Η ΝΔ, η οποία οδήγησε τη χώρα σε επανειλημμένες ήττες, πρέπει τώρα να επιδείξει ιστορικό φιλότιμο.

Από την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλημα στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης;

Διαφορετικές θέσεις έχουν διατυπώσει οι ΑΝΕΛ, αλλά αυτό έγινε και στην περίπτωση της ταυτότητας φύλου και δεν εμπόδισε την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Σε μία κοινοβουλευτική Δημοκρατία, οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Δεν κρύβονται πίσω από τον κ. Καμμένο, όπως κάνει η ΝΔ. Δεν ψηφίζουν τα κόμματα, ψηφίζουν οι βουλευτές. Ευτυχώς, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κρύβονται και φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα διαμορφωθεί μία πλειοψηφία υπέρ μίας λύσης.

Πώς διαμορφώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το φως των εξελίξεων που αφορούν τους οκτώ στρατιωτικούς;

Είμαστε υποχρεωμένοι, λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης, να έχουμε καλές σχέσεις. Θα προτιμούσαμε να είμαστε στη θέση της Ολλανδίας και να έχουμε δίπλα το Βέλγιο. Επομένως, πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση, πόσο μάλλον που έχουμε και το θέμα των προσφύγων. Επειδή εξαρτόμαστε, το θέμα των αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο πρέπει να το χειριστούμε με την κατάλληλη επιδεξιότητα, χωρίς να παραβιάσουμε τις αρχές μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας και του κράτους δικαίου.

Αναφέρατε το μεταναστευτικό. Βλέπουμε τις χώρες του Βίζεγκραντ ανυποχώρητες στο θέμα αυτό και μάλιστα από τις αρχές του χρόνου πυκνώνουν τις επαφές τους.

Το μεταναστευτικό είναι από τα θέματα που θα διχάσουν περισσότερο την ΕΕ, καθώς οι χώρες του Βίζεγκραντ οργανώνονται και η κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία είναι φιλική προς αυτές, πάνε να διαμορφώσουν πιο ισχυρό μπλοκ. Έχω την πληροφορία ότι κάποιες από αυτές πρόκειται να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ, και αν συμβεί αυτό θα σημειωθεί μία πολύ μεγάλη ρήξη στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση οι χώρες του Βίζεγκραντ δείχνουν να παίρνουν στη διαμάχη Βερολίνου – Ουάσινγκτον θέση υπέρ της Ουάσιγκτον. Οπότε αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και επιταχύνει τη δημιουργία μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Η λογική τους είναι μίας Ευρώπης – Κοινής Αγοράς, χωρίς εξωτερική πολιτική, ούτε εξουσίες των Βρυξελλών. Η πρόκληση του Βίζεγκραντ θα είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις της χρονιάς. Η άλλη θα είναι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, γιατί αυτό θα μπει στο τραπέζι φέτος και επίσης έχουμε άλλες σοβαρές προκλήσεις, πέραν του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, τις ιταλικές εκλογές σε δύο μήνες, όπου σίγουρα θα σημειωθεί άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και μπορεί να έχουμε μία πολιτική αστάθεια σε μία μεγάλη χώρα.

Στη Γερμανία βλέπετε μεγάλο συνασπισμό;

Πιστεύω ότι θα γίνει ο μεγάλος συνασπισμός, νομίζω ότι το πανίσχυρο οικονομικό κατεστημένο δεν θα επιτρέψει την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας, είτε με την προκήρυξη νέων εκλογών που θα πήγαινε ως το τέλος του 2018, είτε με τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Άρα, οι Σοσιαλδημοκράτες που είναι συνδεδεμένοι με οικονομικά συμφέροντα στο τέλος θα υποχρεωθούν να δεχθούν. Το SPD για να ανακάμψει θα έπρεπε να μείνει στην αντιπολίτευση.

Εμάς, όμως, μας συμφέρει ο μεγάλος συνασπισμός…

Σίγουρα, γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης της Ευρώπης. Εξαρτάται, βέβαια, και από το τι θα πετύχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Θα δεχθούν οι Χριστιανοδημοκράτες αυξήσεις μισθών ή θα τους στριμώξουν;

Έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα fake news. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θέλει να οριοθετήσει τις σχέσεις των δημοσιογράφων με την εξουσία και να νομοθετήσει κατά των fake news.

Οι Γάλλοι έχουν μία παράδοση, όπως κι εμείς, να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα με νομοθεσίες. Δεν θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα των ψεύτικων ειδήσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί με νόμο. Είναι μία πολύπλοκη ιστορία, κινούνται στη ζώνη του γκρίζου, μεταξύ αλήθειας και ψέματος, άλλες φορές μεταξύ σοβαρού και αστείου. Πώς θα μπορούσαν να προβλεφθούν όλα αυτά από τους νομοθέτες. Άλλωστε, το μεγάλο πρόβλημα στην ενημέρωση των πολιτών δεν είναι τα fake news, αλλά η αξιοπιστία των κατεστημένων, βασικών ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονται όλο και περισσότερο από οικονομικά συμφέροντα, τα οποία προωθούν μέσα από τη δημοσιογραφία που κάνουν. Το πρόβλημα στην Αμερική είναι το Fοχ News, το κανάλι τού Μέρντοχ, όχι τα fake news. Αντίστοιχα και στην Ευρώπη ή και στην Ελλάδα έχουμε τα δικά μας Fox News, συγκροτήματα που ελέγχονται από επιχειρηματίες που παραβιάζουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία για να προωθήσoυν τη δική τους ατζέντα.

Ναι, αλλά ο μεγάλος αριθμός των νέων ακολουθεί τα social media.

Είδα μία έρευνα κοινής γνώμης, σύμφωνα με την οποία ελάχιστοι εμπιστεύονται τους δημοσιογράφους. Όσο η δημοσιογραφική αξιοπιστία δεν βελτιώνεται, τόσο ο κόσμος θα πιστεύει τα ανεξέλεγκτα social media…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ