Στα θέματα δυσλειτουργίας της δικαιοσύνης, στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σε αυτήν και στις συνέπειες της μη ομαλής λειτουργίας της για τον Έλληνα πολίτη και την οικονομία, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στη Γιάννα Παπαδάκου (Alpha 989). Μίλησε επίσης για την συμφωνία με τους δανειστές και τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, που δυσχεραίνουν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επίσης ανάλυσε τη δήλωσή του σχετικά με τις εκλογές του 2014 και την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε άγνοια κινδύνου ενώ ο κ. Μητσοτάκης τώρα γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν πάμε εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει πολύ χειρότερα μέτρα. 

Ads

Σχετικά με το θέμα της αναβολής της δίκης της Siemens, ο κ. Κούλογλου είπε ότι όταν σε μια χώρα δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, αυτή η χώρα δεν λειτουργεί πλέον. Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην περίπτωση της Siemens, αλλά και στην περίπτωση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ανέφερε μάλιστα μια πρόσφατη γελοιογραφία του Γιάννη Δερμεντζόγλου, σύμφωνα με την οποία, η δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής θα πάρει τελικά πολύ περισσότερα χρόνια, απ’ ό,τι η συντριβή του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο κ. Κούλογλου θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στη δικαιοσύνη και στην ομαλή λειτουργία της. Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει κεντρικό θέμα συνεργασίας μεταξύ όλων των κομμάτων. Πώς μπορούν να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα, αν ξέρουν ότι μια δικαστική διαμάχη με τον οποιονδήποτε μπορεί να τους πάρει 10 χρόνια; Και πολύ περισσότερο σημαντικό από ό,τι για τον επενδυτή, είναι αυτό για τον Έλληνα πολίτη. Φωνάζουμε για τις διεθνείς οικονομικές συμφωνίες, όπως η CETA με το θέμα της φέτας κτλ, γιατί ακριβώς προβλέπουν ένα σύστημα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών – και καλά κάνουμε -, αλλά εδώ έχουμε ένα από τα σοβαρότερα θέματα, που είναι τόσο σοβαρό όσο οι σχέσεις με την Τουρκία ή η τρέχουσα αξιολόγηση και δυστυχώς δεν δίνεται από το πολιτικό προσωπικό η πρέπουσα προσοχή.

Για το θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι δυστυχώς έχουμε μπλέξει με μαθητευόμενους μάγους ή καλύτερα – στην περίπτωσή μας – με μαθητευόμενες μάγισσες. Η Λαγκάρντ λέει τη μία μέρα το ένα και την άλλη μέρα το άλλο. Ακόμα και μέσα στις ίδιες τις δηλώσεις της υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις: για παράδειγμα, μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλες μεταρρυθμίσεις αλλά όχι λιτότητα. Με τις μεταρρυθμίσεις όμως, αυτή εννοεί περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, που είναι πολιτικές λιτότητας. Μετά είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη για το χρέος – γιατί πια δεν χρειάζεται κούρεμα κτλ – και στη συνέχεια χτες βγήκε και είπε άλλα. Οι παίκτες με τους οποίους έχουμε να κάνουμε είναι μικρού αναστήματος, η κατάσταση δυσκολεύει γιατί αλλάζουν γνώμη απ’ τη μία μέρα στην άλλη.

Ads

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Κούλογλου για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά, ανέφερε ότι ήδη από το 2014  υποστήριζε ότι έπρεπε να αφεθεί ο Σαμαράς να τελειώσει την αξιολόγηση και στο μεταξύ να προετοιμαστεί καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς ερχόταν. Οι απαντήσεις που έπαιρνε τότε σε συζητήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «εδώ καταστρέφεται η χώρα, θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις» κτλ, υπήρχε δηλαδή άγνοια κινδύνου. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πραγματικά τότε ότι μπορούσε να ανατρέψει την πολιτική λιτότητας που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άγνοια κινδύνου και επομένως δεν έχει ελαφρυντικά:  γνωρίζει ότι, αν πάμε σε αυτό που θέλει – εκλογές κτλ – και δημιουργηθεί νέα πολιτική και οικονομική κρίση και η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει πολύ χειρότερα μέτρα.

Για το θέμα της αξιολόγησης, τέλος, σημείωσε ότι το θετικό είναι ότι υπήρξε τελικά συμφωνία μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ. Και οι δύο παραμέρισαν τις διαφορές της για να γίνει αυτό, αλλά το βάρος θα πέσει στην Ελλάδα. Είναι σαν δύο γιατροί να έχουν διαφορετική διάγνωση για τον ίδιο ασθενή, αλλά επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ τους – για άλλους λόγους – του επιβάλουν την ίδια στιγμή δύο θεραπείες και την πληρώνει τελικά ο ασθενής. Η μία θεραπεία εξουδετερώνει κατά κάποιο τρόπο την άλλη. Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την τελική συμφωνία.