Στους παρακρατικούς της δολοφονίας Λαμπράκη πριν από 55 χρόνια, τον Γκοτζαμάνη, τον Εμμανουηλίδη και τον Πιτσόκο, όπως και σε αυτούς που χτύπησαν τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης «είναι σαν να βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα. Εκτός αυτού βλέπουμε και ένα κοινό κοινωνικό προφίλ. Είναι λούμπεν στοιχεία με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο. Ο Εμμανουηλίδης ήταν παιδεραστής. Ένας από αυτούς που συνελήφθησαν για την επίθεση στον Μπουτάρη, αφού χτύπησε τον Δήμαρχο πήγε να κλέψει ένα κρεοπωλείο, όπου και συνελήφθη», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Ads

Η επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει πως «υπάρχει ιστορική συνέχεια ενός οργανωμένου ακροδεξιού φασιστοειδούς ρεύματος που καταφεύγει σε ακραίες κινήσεις», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε πως «η επίθεση θα μπορούσε να είχε καταλήξει στον θάνατο του Μπουτάρη, όπως έγινε με τον Λαμπράκη. Ο Τσαρουχάς, τότε, τη γλίτωσε κατά τύχη».

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε αυτά τα κυκλώματα να μεγαλώνουν. Θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να καταδικάζουν με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο τέτοιου είδους φαινόμενα. Υπό αυτό το πρίσμα είναι λυπηρή η στάση της Νέας Δημοκρατίας που δεν πήρε μέτρα κατά των στελεχών της, όπως ο καμπόσος δήμαρχος Άργους που επικρότησε την επίθεση», είπε ο ευρωβουλευτής.

Οι «πατριώτες» αυτοί, όπως σχολίασε ο Στ. Κούλογλου, «είναι πατριδοκάπηλοι και δεν έχουν καμία σχέση με την πατρίδα. Ο γιος του φον Γιοσμά, του καθοδηγητή των παρακρατικών που σκότωσαν τον Λαμπράκη, είναι στην Χρυσή Αυγή. Ο φον Γιοσμάς ήταν από τους πιο εμφανείς υποστηρικτές και βασικούς συνεργάτες των Γερμανών».

Ads

«Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι σε αυτά τα λούμπεν στοιχεία. Το πρόβλημα είναι ότι τότε είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα εναντίον των κομμουνιστών που τους φώναζαν Βούλγαρους. Τώρα ακούμε να φωνάζουν τον Μπουτάρη Τούρκο και Σκοπιανό. Είναι το ίδιο κλίμα που είδαμε να διαμορφώνεται στις συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όπως και οι πολιτικές δυνάμεις που το ευνοήσαν. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου. Έχουν γίνει λάθη τα προηγούμενα χρόνια με βαρείς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, όπως ‘γερμανοτσολιάδες’. Ο φον Γιοσμάς ήταν γερμανοτσολιάς», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου και προσέθεσε πως «είναι λάθος ένα κράτος να ανέχεται σήμερα αυτές τις πρακτικές. Όμως ουδέν κακό αμιγές καλού. Είναι πολύ καλή ευκαιρία, με την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, να εξαρθρωθούν αυτά τα κυκλώματα που είναι οργανωμένα. Μπορεί να μην είναι παρακρατικά όπως ήταν πριν 55 χρόνια με την καθοδήγηση της αστυνομίας, όμως υπάρχουν, δρουν και πρέπει να τα ξεριζώσουμε».