Το ζήτημα του Brexit σχολίασε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, στον Βασίλη Κατσαρδή. 

Ads

Για το Brexit και τη συζήτηση τόσο σε αυτή όσο και στην έκτακτη Ολομέλεια των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι δυστυχώς η συντηρητική πλειοψηφία του κοινοβουλίου δε φαίνεται να έχει βγάλει κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα, παρότι οι άλλες ομάδες και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν το θέμα και προειδοποίησαν ότι πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει πορεία, γιατί δεν πάνε καθόλου καλά τα πράγματα και ότι πρόκειται για έναν Tιτανικό που θα πέσει στα βράχια.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, αναφέρθηκε στη «σωστή και ενδιαφέρουσα» όπως τη χαρακτήρισε, παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου, στην οποία τόνιζε ότι «θέλουμε ευρωπαϊκά σύνορα αλλά δε θέλουμε άλλους νεκρούς στις ακτές». Αυτό προϋποθέτει η ακτοφυλακή να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην είναι απλά και μόνο μια δύναμη κατά των προσφύγων.

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε επίσης στη δίκη των πληροφοριοδοτών που έβγαλαν στη δημοσιότητα τις διαρροές του Λουξεμβούργου και του δημοσιογράφου που τις δημοσίευσε. Είπε ότι οι  whistleblowers ή πληροφοριοδότες, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν κρατικά και εταιρικά μυστικά και θέλοντας να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, τα αποκαλύπτουν βάζοντας σε κίνδυνο την καριέρα τους ή και την προσωπική τους ζωή. 

Ads

Ενημέρωσε μάλιστα και για μια πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ίδιος για το φθινόπωρο προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος και μια διατύπωση νομικών κανόνων που να προστατεύουν τους πληροφοριοδότες, γιατί, όπως είπε, τα κυρίαρχα κόμματα δε θέλουν να τους προστατέψουν, γιατί θέτουν σε κίνδυνο την μυστικότητά τους, την αδιαφάνεια και τα ενδεχόμενα σκάνδαλα.

Για τη Σλοβακική Προεδρία που ξεκίνησε και την ομιλία του πρωθυπουργού της Ρόμπερτ Φίτσο, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον κ. Φίτσο σχετικά με τις δηλώσεις του τελευταίου ότι «στη Σλοβακία δεν έχει θέση το Ισλάμ και ότι η Σλοβακία δεν πρόκειται να δεχθεί μουσουλμάνους». Εκτίμησε δε, ότι στο θέμα των προσφύγων η συνεισφορά της Σλοβακίας δε θα είναι θετική, τη στιγμή που η χώρα μας έχει πρόβλημα και οι συμφωνίες τηρούνται μόνο όταν πρόκειται για χρήματα και όχι όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αναφέρθηκε στην παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα, στην οποία τόνιζε ότι είναι απαράδεκτο να δαπανάμε δισεκατομμύρια για να σώσουμε τις τράπεζες και να μη βοηθάμε τους ανθρώπους με αναπηρία και να μην εφαρμόζουμε τις συμβάσεις.

Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ίδιος για το Ελληνικό Καφενείο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και εκτός. Είπε ότι η ιδέα ήταν «να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, να γίνουν εξαγωγές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μη φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό και να αναθερμάνουμε την ελληνική οικονομία». Συμπλήρωσε επίσης, ότι τα καφενεία είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης και όχι μόνο δεν πρέπει να εξαφανιστούν αλλά να εμφανιστούν και στο εξωτερικό.