Περιοδεία στην Θεσσαλία ξεκινά από αύριο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, όπου θα παρουσιάσει την νέα του ταινία «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» και το βιβλίο του «Μαρτυρίες από την Δικτατορία και την Αντίσταση». Ο Στ. Κούλογλου θα βρίσκεται την Τετάρτη 9/5 στην Καρδίτσα, την Παρασκευή 11/5 στη Λάρισα, το Σάββατο 12/5 στα Τρίκαλα και την Κυριακή 13/5 στο Βόλο. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ads

Μιλώντας με αφορμή την επίσκεψή του στη Λάρισα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης και στον δημοσιογράφο Γιάννη Σιούλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «πλέον γινόμαστε μια κανονική χώρα. Βγαίνοντας από τα μνημόνια παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και όσο τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως το 3% του ελλείμματος, μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών».

Ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε πως «υπάρχει διαφορά μεταξύ του μνημονιακού ελέγχου και της μεταμνημονιακής επιτήρησης. Στην πρώτη περίπτωση αυτοί που ασκούν τον έλεγχο εκβιάζουν μέτρα με όπλο την δόση του δανείου. Εάν βγούμε από αυτή την περιπέτεια και μπορεί η χώρα να δανείζεται από τις αγορές, αυτό το όπλο χάνεται». «Σε όλες τις χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια κάθε έξι μήνες γίνονται κάποιες συστάσεις. Τίποτα άλλο πέρα από αυτό», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως τα μέτρα που το ΔΝΤ ζητούσε επίμονα, υπό τον όρο ότι η οικονομία πάει καλά, τίθενται υπό επαναδιαπραγμάτευση, εφόσον το Ταμείο δεν αποχωρήσει. «Όταν δεν έχεις τη δαμόκλεια σπάθη της δόσης μπορείς να επαναδιαπραγματευτείς τα μέτρα ή να τα αντισταθμίσεις» σχολίασε ο ευρωβουλευτής φέρνοντας ως παράδειγμα ότι σε περίπτωση που γίνει μείωση των συντάξεων η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια θα μπορεί να δώσει 13η σύνταξη, η οποία θα αντισταθμίσει απολύτως ή και περισσότερο την απώλεια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση όμως έχει συμβάλει σημαντικά και το γεγονός ότι «η εικόνα της χώρας διεθνώς έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Γιούνκερ και του Γκουρία. Επίσης από την επιλογή της Ελλάδας ως του τόπου που θα τελείωναν ή θα ξεκινούσαν την καριέρα τους ο Ομπάμα και ο Μακρόν αντίστοιχα». Η αλλαγή του κλίματος, όπως είπε ο Στέλιος Κούλογλου, είναι αποτέλεσμα της στάσης αλληλεγγύης που έδειξαν οι Έλληνες στους πρόσφυγες, της καλής πορείας της οικονομίας και της επιτυχίας του Αλέξη Τσίπρα να διαμορφώσει πολύ καλές σχέσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ads

Για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας της Αριστεράς με την κεντροαριστερά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθείται στην Ευρώπη, με το πλέον πετυχημένο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, όπου η κυβέρνηση έχει ευρεία αποδοχή και πάει πολύ καλά. «Σε όλη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία κατάλαβε ότι η συνεργασία με την δεξιά και η υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας ήταν καταστροφική στρατηγική. Η μόνη εξαίρεση είναι η Ελλάδα που η κεντροαριστερά κοιτά προς τη δεξιά και συμπεριφέρεται ως κεντροδεξιά», είπε ενώ τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019. «Όλα τα άλλα σενάρια είναι όνειρα θερινής νυκτός».