«Πρέπει να κοιτάξουμε να διαμορφώσουμε μια ευέλικτη τακτική και να πάρουμε τις παραχωρήσεις που μπορούμε να πάρουμε κάτω από τον δυσμενή συσχετισμό των δυνάμεων και την αρνητική στάση της Γερμανίας» δήλωσε σήμερα στο Πρακτορείο 104, 9 για τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. 
 

Ads

Ο Στέλιος Κούλογλου που ήταν ένας από τους 38 ευρωβουλευτές που συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στον Επίτροπο Μοσκοβισί για την ταχεία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε επίσης ότι «πρέπει να κοιτάξουμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι το οποίο θα μπορούσε να μας δώσει μια ανάσα 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και επίσης να κοιτάξουμε να μειωθούν τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται από τις συμφωνίες για μετά το 2018, τα οποία είναι απλησίαστα και μη ρεαλιστικά».
 

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «με τη Γερμανία να κυριαρχεί στο Eurogroup και να αποφασίζει γι αυτά τα θέματα, τα πράγματα δυσκολεύουν και υπάρχει προσπάθεια να μετατεθεί η διευθέτηση του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές, αν και υπάρχουν δυνάμεις – από την ΕΚΤ μέχρι τον Ομπάμα – που πιέζουν για το αντίθετο. Ωστόσο, η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι η ισχυρότερη χώρα και ο Σόιμπλε ενώ ξέρει ποιος έχει δίκιο, ξέρει ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος, έχει συμφωνηθεί να γίνει αυτό, αλλά σε μια μικροπολιτική λαϊκιστική λογική διαφοροποιείται και παραβιάζει τις συμφωνίες».
 

Ερωτηθείς για την προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλέορασης, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε: «είναι προφανές ότι η ΝΔ δε θέλει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ κάτι που αποτελεί θεσμική παραβίαση διότι είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής να συγκροτηθεί το ΕΣΡ». «Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση» συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «που εκβιάζει – επειδή δεν της αρέσει κάποιος νόμος – με τη μη συγκρότηση του σώματος, το οποίο αν είχε συγκροτηθεί τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά και θα ήταν το ΕΣΡ το οποίο θα έβαζε τους όρους για την αδειοδότηση. Το κακό ξεκινά από αυτή τη στείρα, τελείως μικροκομματική και καταστροφική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε.
 

Υπογράμμισε δε, ότι «πρέπει όλοι μας να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δεν πρέπει στην πολύ σημαντική αυτή πολιτική διαμάχη να εμπλακεί η δικαιοσύνη γιατί αυτό μειώνει το κύρος της, περιορίζει τις δυνατότητές της και κάνει κακό σε όλους μας. Ακόμα κι αν δεν εγκριθεί η συνταγματικότητα, δεν υπάρχει καμία πλευρά που να αμφιβάλλει ότι πρέπει να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο και να μπει τέρμα στο τηλεοπτικό χάος».
 

Ads

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε τέλος και στη μεγάλη χθεσινή διεθνή συνάντηση εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών από πολλές χώρες της Ευρώπης, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ίδιος και άλλοι 11 ευρωβουλευτές της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο για το προσφυγικό. Είπε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Ιταλία – που πλήττεται επίσης από το βάρος του προσφυγικού – από άλλες χώρες της ΕΕ. Δήμαρχοι από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υπάρξουν κοινές δράσεις ανάμεσα στις πόλεις που υποδέχονται πρόσφυγες. 

Ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε επίσης ότι ήταν εξαιρετική η παρουσία της ελληνικής πλευράς, όπου συμμετείχαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο Σύρος δήμαρχος Ανδραβίδας Ναμπίλ Μοράντ, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα και η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά τους οποίους είχε καλέσει ο ίδιος στο Ευρωκοινοβούλιο.
 

Για το πρόβλημα της Λέσβου ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε χθες συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του Στέλιου Κούλογλου, του Δημήτρη Παπαδημούλη και του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού.

«Θα συνεχιστούν οι δράσεις ώστε να επιταχυνθεί η βοήθεια,  από τη στιγμή που βλέπουμε ότι η υποσχεθείσα από την ΕΕ βοήθεια δίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση» σημείωσε ο ευρωβουλευτής.