«Το σκάνδαλο Novartis έχει στοιχήσει στο ελληνικό Δημόσιο 23 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχει επιβαρύνει, εκτός από τον Έλληνα φορολογούμενο και τον Ευρωπαίο φορολογούμενο καθώς ήμασταν χώρα διαμόρφωσης των τιμών πανευρωπαϊκά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν κινήσεις για την ολοκληρωτική αποκάλυψη του σκανδάλου που «να σέβονται το δημοκρατικό πολίτευμα και το τεκμήριο της αθωότητας».

Ads

«Κανέναν δεν μπορούμε να δικάσουμε. Όμως πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και όχι να βλέπουμε την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, την κα Τουλουπάκη, να δέχεται αισχρές προσωπικές επιθέσεις ότι τάχα αποτελεί μέρος μιας απίστευτης συνωμοσίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του news247 και στον Κώστα Αρβανίτη. «Όταν καταλήξει η Δικαιοσύνη στο πόρισμά της θα βγάλουμε και οι υπόλοιποι τα συμπεράσματά μας. Το κλωτσοσκούφι, που συμβαίνει αυτή την στιγμή δεν ενδιαφέρει τον κόσμο, που έχει τα δικά του προβλήματα, παρά μόνο τον ωθεί στην εντύπωση ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι», προσέθεσε.

Βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση έχει οδηγήσει και «ο επαίσχυντος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Κάθε φορά όταν ένας δικαστικός φτάνει στο όνομα ενός πολιτικού, δεν μπορεί να συνεχίσει και οφείλει να στείλει την υπόθεση στην Βουλή αμελλητί. Γι’ αυτό έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Αυτός ο νόμος λειτουργεί ως μπούμερανγκ εναντίον του πολιτικού συστήματος». «Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τα πρόσωπα για τα οποία έχει γίνει λόγος να μην κατέφευγαν πίσω από τον νόμο περί προστασίας υπουργών, να θέσουν εαυτούς στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει η έρευνα», είπε ο Στέλιος Κούλογλου.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη, τα περί σκευωρίας κυβέρνησης – δικαστών, που έχουν ακουστεί ως αντιδράσεις, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε: «Ακόμη και να δεχθούμε ότι συνεννοήθηκαν η κυβέρνηση με τους δικαστές – που δεν έχουν καλές σχέσεις, θέλετε να μου πείτε ότι και το FBI έστησε την υπόθεση; Ψηφίζει και το FBI ΣΥΡΙΖΑ;»

Στις ίδιες κατηγορίες, δε, του Άδωνι Γεωργιάδη στην τηλεόραση του Alpha και στην Ράνια Τζίμα, ο Στέλιος Κούλογλου τον προέτρεψε να διατηρήσει την ψυχραιμία και τα νεύρα του «γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή. Θα αποκαλυφθούν πολλά στοιχεία ακόμη. Σας τόνισα ότι πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Εσείς αυτή την στιγμή σέβεστε μόνο το τεκμήριο της αθωότητας και επιτίθεστε αισχρά στην κα Τουλουπάκη».

Ο ευρωβουλευτής εξήγησε ακόμη ότι «για να γίνει κάποιος στις ΗΠΑ μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, υπογράφει ένα χαρτί ότι θα πει όλη την αλήθεια και ορκίζεται. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, η ψευδορκία είναι πολύ βαρύ αδίκημα. Ο Κλίντον είχε πει ψέματα για την Μόνικα Λεβίνσκι και κοντέψαν να τον καθαιρέσουν. Οι μαρτυρίες αυτές όσον αφορά την αμερικανική πλευρά, είναι απολύτως θεμελιωμένες και θα δούμε τι περιλαμβάνουν όταν υπάρξει δικαστική συνδρομή».

Το μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου είναι το ίδιο το σύστημα του σκανδάλου. «Ακόμη και κανείς πολιτικός να μην είναι αναμεμειγμένος – πράγμα μάλλον απίθανο γιατί ένα τέτοιο σύστημα δεν στέκεται μετέωρο, υπήρχαν 4500 γιατροί, συνεργάτες και διοικητές οργανισμών που δρούσαν σκανδαλωδώς μέσα σε αυτό. Οι γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα που δεν χρειαζόταν ο ασθενής για να πάρουν το πριμ. Την ώρα που ο κόσμος δεν είχε να αγοράσει φάρμακα κάποιοι συνέχιζαν – πολιτικοί ή όχι θα φανεί – να βάζουν χρήματα στην τσέπη. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα σταματήσει».

Ads

«Το παλαιό πολιτικό σύστημα, με την βοήθεια του FBI, πιάστηκε με την γίδα στα χέρια. Όμως στο εξής πρέπει να εξετάσουμε την υπόθεση ψύχραιμα και ήρεμα, χωρίς τις επιθέσεις εις βάρος των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ονομάζοντάς τους ‘κουκουλοφόρους’ επειδή δεν μας συμφέρουν όσα λένε», τόνισε ο ευρωβουλευτής σημειώνοντας πως σε όλη την Ευρώπη η αυξανόμενη τάση είναι να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια για αυτούς τους ανθρώπους, που διακινδυνεύουν τα πάντα για να πουν την αλήθεια.

«Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι οι ήρωες της εποχής μας. Θα μπορούσαν να μην πουν τίποτα και να κρατήσουν τις δουλειές τους. Όμως επέλεξαν διαφορετικά, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους και εκείνη των οικείων τους. Όμως όλες οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της δράσης των whistleblowers, την προστασία των οποίων προσπαθούμε να θεσπίσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο Στέλιος Κούλογλου υπενθυμίζοντας ότι στην εξεταστική επιτροπή για τα Panama Papers «είχαμε προτείνει, παρά τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ, ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο, το οποίο όμως στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου απαλύνθηκε. Υπάρχει όμως η θέληση από όλες σχεδόν τις πλευρές να επιμείνουμε στο θέμα, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φανερό πλέον πόσο απαραίτητοι είναι αυτοί οι άνθρωποι για την πάταξη της διαφθοράς».