«Υπεύθυνη για τα πρόσφατα περιστατικά βίας είναι η ακροδεξιά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247. «Με αφορμή το μακεδονικό πρόβλημα οι απόγονοι και οι υποστηρικτές εκείνων που έδωσαν την μισή Κύπρο στους Τούρκους τώρα παριστάνουν τους πατριώτες. Η έξαρση της ακροδεξιάς βίας ευνοήθηκε από την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας και τις ακραίες αντιδράσεις στην επίλυση αυτού του εθνικού θέματος», εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Υπάρχουν, όμως, όπως ανέλυσε ο Στέλιος Κούλογλου, και κάποια γενικότερα χαρακτηριστικά του εκφασισμού της κοινωνίας: «Τα ΜΜΕ δημιουργούν μια εικόνα τρόμου και ανομίας ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, παρότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι η εγκληματικότητα υποχώρησε το 2017 σε σχέση με το 2016. Παρόλα αυτά, μικρο-διαρρήξεις και ανομία υπάρχουν. Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. Η αστυνομία πρέπει να κάνει καλύτερα την δουλειά της. Η εικόνα που εμφανίζει η Αθήνα στις περιοχές που συχνάζουν οι τοξικομανείς είναι ανατριχιαστική. Αυτή η εικόνα θα έπρεπε να είχε απαλειφθεί. Το πλαίσιο αυτό μαζί με την παραβατικότητα οδηγούν την κοινωνία σε αυτές τις ακραίες αποκρουστικές κινήσεις, όπως το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, και σε εκφράσεις του τύπου ‘καλά του κάνανε’».
 
Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως δεν προκαλεί έκπληξη ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται πολιτικά αυτή την κατάσταση. Όταν δεν διστάζει να επιδίδεται σε τυμβωρυχία ακόμη και για τις πυρκαγιές, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της. Όμως για να μην της επιτραπεί να κάνει δημαγωγική αντιπολίτευση χρειάζονται κάποια μέτρα: Πρώτον, η αστυνομία να κάνει καλύτερα την δουλειά της. Στο Φιλοπάππου εδώ καιρό γίνονταν καταγγελίες ότι υπάρχουν συμμορίες που κλέβουν τουρίστες. Έπρεπε να πεθάνει ένα νέο παιδί δηλαδή για να υπάρξει αποτελεσματική αστυνόμευση;
 
Δεύτερον, η εικόνα της Αθήνας στις περιοχές που συχνάζουν τοξικομανείς είναι αποκρουστική. Αυτό δεν λύνεται μόνο με αστυνομικές επιχειρήσεις, όπως δημαγωγικά προτείνει η αντιπολίτευση. Εάν η αστυνομία διώξει τους τοξικομανείς από την μια πλατεία, αυτοί θα πάνε στην διπλανή. Χρειάζεται στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην Ζυρίχη της Ελβετίας, στην πιο πλούσια πόλη του κόσμου, το κεντρικό πάρκο είχε καταληφθεί από τοξικομανείς. Τότε άλλαξαν την πολιτική για τα ναρκωτικά. Έδωσαν την δυνατότητα στα νοσοκομεία να χορηγούν τις ουσίες. Αυτό έσωσε πολλές ζωές τοξικομανών και απέκλεισε τους εμπόρους από το πάρκο, που παραδόθηκε πίσω στους πολίτες».
 
Τέλος, μετά τις εκλογές βασικός πυλώνας «για μια συμμαχία θα είναι το κοινό πρόγραμμα, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προτείνει ένα πρόγραμμα κυβερνητικής δράσης. Επ’ αυτού θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι. Στην Πορτογαλία υπάρχει κυβέρνηση των σοσιαλιστών με την υποστήριξη της Αριστεράς πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα. Στην Ελλάδα τείνουμε να ξεχνάμε το πρόγραμμα και να μένουμε μόνο στις συμμαχίες με γνώμονα την εξουσία. Πρέπει οι συμμαχίες να γίνονται βάσει προγράμματος», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου.