«Θα αγωνιζόμαστε μέχρι το διεφθαρμένο σύστημα να πληρώσει για τη δολοφονία της Δάφνης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, σε εκδήλωση στην μνήμη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, όπου ήταν ομιλητής. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στην Βαλέτα της Μάλτας, όπου βρίσκεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται με αφορμή την επέτειο από τον ένα χρόνο από την δολοφονία της δημοσιογράφου και έχουν σκοπό να ασκηθεί πίεση ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι έρευνες για την υπόθεση, που είναι και ο στόχος των εκδηλώσεων.
 
«Σας υπόσχομαι ότι στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα συνεχίσουμε να ζητούμε απαντήσεις από την κυβέρνηση της Μάλτας. Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Δεν θα απογοητεύσουμε την Δάφνη», είπε ακόμη ο ευρωβουλευτής.

Ads

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στην Γιάννα Παπαδάκου, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, δήλωσε ότι οι πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έχουν γίνει στην υπόθεση, από την ομάδα Daphne Project, είναι πολύ σοβαρές: «Ένας υπουργός της κυβέρνησης της Μάλτας είχε συναντήσει δυο φορές έναν εκ των τριών που συνελήφθησαν για την δολοφονία της δημοσιογράφου. Η πρώτη συνάντηση έγινε πριν την δολοφονία και η δεύτερη μετά. Ο υπουργός αυτός δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μάλιστα, εμπλεκόταν σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που ερευνούσε η Δάφνη. Η δημοσιογράφος είχε γράψει, ακόμη, ότι ο υπουργός συμμετέχοντας σε αποστολή της μαλτέζικης κυβέρνησης στην Γερμανία πήγε σε έναν οίκο ανοχής. Ο υπουργός της έκανε αγωγή και εκείνη – πολύ έξυπνα- βρήκε την ευκαιρία και ζήτησε στο δικαστήριο να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία για την τοποθεσία του κινητού του τηλεφώνου την αμφιλεγόμενη στιγμή και έτσι να αποδειχθεί η ενοχή ή αθωότητά του. Κατόπιν, όμως, έγινε η δολοφονία και εκείνος ήρε την αγωγή και έτσι έμεινε η υπόθεση στο σκοτάδι».

image

Ολόκληρη η ομιλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:
 
Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες. Μου προκαλούν έκπληξη αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Μάλτα. Άκουσα την δήλωση ενός πρώην συνδικαλιστή, που απευθυνόμενος σε Μαλτέζους υποστηρικτές της Δάφνης, είπε ότι «μπορείτε να κλαίτε για εκείνη, μπορείτε να την λατρεύετε, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εκείνη δεν θα επιστρέψει».
 
Στην Ελλάδα, έχουμε έναν ιερό κανόνα και αυτός είναι ότι σεβόμαστε τους νεκρούς. Η δήλωσή του συνδικαλιστή εκτός του ότι ήταν ασεβής, είναι και λάθος. Γιατί η Δάφνη ποτέ δεν έφυγε. Είναι πάντα μαζί μας. Είναι το παράδειγμά μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα.
 
Αυτό που με κάνει σίγουρο ότι η αλήθεια θα θριαμβεύσει είναι πως οι ηθικοί αυτουργοί και οι δολοφόνοι είναι ηλίθιοι. Νομίζουν ότι θα νικήσουν. Όμως τι πέτυχαν με την Δάφνη; Η Δάφνη έγινε σύμβολο σε όλο τον κόσμο. Όλοι την γνωρίζουμε πλέον την Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια. Όλοι ξέρουμε πλέον ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς με τα Panama Papers και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κάποια κράτη-μέλη λειτουργούν σαν φορολογικοί παράδεισοι – συμπεριλαμβανομένης και της Μάλτας. Αυτά τα μάθαμε γιατί σκότωσαν την Δάφνη.
 
H διαφθορά είναι μια από τις κύριες αιτίες για την κοινωνική αδικία. Η διαφθορά ωφελεί τους ισχυρούς και βλάπτει τους αδύναμους και τους φτωχούς.
 
Το άλλο που μου προκαλεί έκπληξη είναι η συμπεριφορά του υπουργού, που συναντήθηκε πριν και μετά την δολοφονία με έναν εκ των τριών που συνελήφθησαν για αυτή. Όταν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Για τί πράγμα μιλούσαν; Για τον καιρό; Για το ποδόσφαιρο; Όμως παραμένει σιωπηλός. Οποιοσδήποτε πρωθυπουργός θα ζητούσε από τον υπουργό του να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο έκανε αυτές τις συναντήσεις πριν και μετά την δολοφονία.
 
Η ιστορία, όμως, δεν πρόκειται να μείνει κρυφή. Γιατί θα αγωνιστούμε σε όλα τα μέτωπα. Με τον Ντέιβιντ (Κάζα, ευρωβουλευτής ΕΛΚ) και την Άννα (Γκόμες, ευρωβουλευτής σοσιαλδημοκρατών). Στην Ελλάδα παλέψαμε ενάντια στην έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα, που ήταν βασική πηγή της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, και νικήσαμε. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν. Σας διαβεβαιώ ότι θα αντιμετωπίσουν και αυτοί ποινή φυλάκισης 125 ετών, όπως ένας από τους ανθρώπους που ερευνούσε η Δάφνη. Και θα αγωνιζόμαστε μέχρι το διεφθαρμένο σύστημα να πληρώσει για τη δολοφονία της.
 
Σας υπόσχομαι ότι στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα συνεχίσουμε να ζητούμε διεθνή και ανεξάρτητη έρευνα. Θα ζητάμε απαντήσεις από την κυβέρνηση της Μάλτας. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τον εν λόγω υπουργό. Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Δεν θα απογοητεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες. Δεν θα απογοητεύσουμε την Δάφνη. Θέλουμε να μείνει για πάντα μαζί μας και να χαμογελά.

Ads