Δεύτερος γύρος της αντιπαράθεσης μεταξύ του Στέλιου Κούλογλου και της Γερμανίδας ευρωβουλευτού Ίνγκε Γκρέσλε (Κόμμα Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24. Η πρώτη «τηλεμαχία» ήταν αποκαλυπτική για τη στάση και τον τρόπο σκέψης μερίδας Γερμανών αξιωματούχων καθώς μεταξύ άλλων η Ίνγκε Γκρέσλε κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι κομμουνιστικό κόμμα.

Ads

Στο δεύτερο μέρος της τηλεμαχίας ο Στέλιος Κούλογλου ερωτηθείς για το δημοψήφισμα τόνισε πως «αν η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αλλάξει πλήρως και να αθετήσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις, πρέπει να ρωτήσει το λαό, γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς». 

«Αν αυτό που εγώ αποκαλώ “η νέα τρόικα” που αποτελείται από τρία στοιχεία: απειλές, εκβιασμοί και τελεσίγραφα. Αν αυτό συνεχιστεί, αν η κυβέρνηση αναγκαστεί με τα νέα όπλα, τις τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης τις δόσεις, να αλλάξει τελείως και να αθετήσει τις υποσχέσεις της, θα πρέπει να ρωτήσει το λαό, αν είναι σύμφωνος», τόνισε και συνέχισε: «Δεν τίθεται το ερώτημα για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αλλά για το αν θέλουν να εγκαταλείψουμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις. Και προειδοποιώ τους Γερμανούς φίλους ότι αν αποτύχει η κυβέρνηση δεν θα έρθουν οι φίλοι του Σόιμπλε στην εξουσία αλλά η ακροδεξιά και οι νεοναζί».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ερώτησή του προς τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή αν οι χώρες μέλη της ευρωζώνης έχουν δικαίωμα να κάνουν εκλογές και να αποφασίζουν για το μέλλον τους, καθώς στην πρώτη τηλεμαχία των ερώτημα έμεινε αναπάντητο. «Ο ελληνικός λαός ψήφισε για μια αλλαγή, έστω και μικρή, της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Αν λοιπόν πιέζουμε τους Έλληνες και τους αναγκάζουμε να δεχτούν την ίδια πολιτική, τότε γιατί να κάνουμε εκλογές;», ρώτησε ο Στέλιος Κουλογλου.

«Κι εμείς έχουμε εκλογές κι όλοι έχουν. Το πρόβλημά σας είναι ότι δώσατε πολύ λανθασμένες υποσχέσεις στο λαό. Και εξυπακούεται ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας πριν από πέντε χρόνια στις 5 Ιουνίου 2010, πάνε πέντε χρόνια διμερών συμφωνιών ανάμεσα στα κράτη μέλη για τη βοήθεια στην Ελλάδα. Τότε βοηθήσαμε την Ελλάδα με έξοδα των Γερμανών και άλλων φορολογούμενων και υποσχέθηκαν ορισμένα πράγματα. Και τώρα αθετούν αυτές τις υποσχέσεις. Αυτό δε γίνεται», ανέφερε η Ίνγκε Γκρέσλε.

Ads

«Μα η Γερμανία έχει κερδίσει χρήματα! Δεν πρόκειται για βοήθεια», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου για να επαναλάβει εμμονικά η Ίνγκε Γκρέσλε: «Οφείλετε να είστε φερέγγυοι και να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας. Πρόκειται για μια κυβέρνηση πρωτάρηδων. Συγγνώμη που το λέω. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά τον ελληνικό λαό. Συγγνώμη που το λέω».

«Οπότε όσο διαρκεί το πρόγραμμα δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογές; Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη συνταγή λιτότητας;», ρώτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόβλημα. Προσποιηθήκατε ότι μπορείτε να αλλάξετε τις διεθνείς δεσμεύσεις με τις ελληνικές εκλογές. Αυτό δεν είναι δυνατό», επανέλαβε η Ίνγκε Γκρέσλε. Σε αυτό το σημείο ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε: «200 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν πέρσι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν νοσοκόμοι! Στα σχολεία δεν υπάρχουν δάσκαλοι, τι θέλετε να κάνουμε; Θέλετε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει νόμους που είναι απαγορευμένοι στη Γερμανία! πχ. τις μαζικές απολύσεις. Στη Γερμανία απαγορεύονται κι όμως θέλετε να τις κάνουμε στην Ελλάδα, γιατί;». 

«Πρέπει να προωθήσετε τον ιδιωτικό τομέα αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Κι εσείς κάνετε το αντίθετο χειροτερεύοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου ο υπερδιογκωμένος δημόσιος τομέας θα διαλύσει τον ιδιωτικό», σχολίασε η Ίνγκε Γκρέσλε για να απαντήσει ο Στέλιος Κούλογλου: «Αυτή τη στιγμή ο μέσος αριθμός των υπαλλήλων είναι κατώτερος στην Ελλάδα από τον μέσο αριθμό στην Ευρώπη». 

Περισσότερες πληροφορίες στο  stelioskouloglou.gr
Twitter:@stelioskoul
www.facebook.com/stelioskouloglou